Στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα απευθυνθούν οι Παλαιστίνιοι, μετά την απόφαση του Ισραήλ να κατασκευάσει 1.500 νέες κατοικίες στους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ως απάντηση για το σχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δήλωσε σήμερα η Χανάν Ασράουι, μέλος της διεύθυνσης του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

«Η εκτελεστική επιτροπή του ΟΑΠ αντιμετωπίζει αυτή την τελευταία κλιμάκωση με τον πλέον σοβαρό τρόπο και θα απαντήσει υποβάλλοντας διαβήματα τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», προειδοποίησε η Ασράουι σε ανακοίνωσή της.

Η κίνηση αυτή των Παλαιστινίων «είναι ο κατάλληλος τρόπος να σταματήσουμε αυτή τη σοβαρή παραβίαση και να αναγκάσουμε το Ισραήλ να απαντήσει για τις πράξεις του», πρόσθεσε η Ασράουι.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη την κατασκευή 1.100 νέων κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και 400 άλλων στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως απάντηση στο σχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που υποστηρίζεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Η ανακοίνωση του Ισραήλ «δεν είναι μέρος μιας νέας στρατηγικής. Αποτελεί μια συστηματική και μελετημένη πολιτική που έχει στόχο να κλέβει τη γη των Παλαιστινίων και την εθνοκάθαρσή της ιστορικής Παλαιστίνης», διαμαρτυρήθηκε η Ασράουι.

«Η παλαιστινιακή ηγεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στα διεθνή δικαστήρια εναντίον του εποικισμού», επεσήμανε ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης, την οποία υποστηρίζει το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς και αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες, ανέλαβε χθες καθήκοντα και έγινε ευνοϊκά δεκτή από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη Ρωσία, προς μεγάλη απογοήτευση του Ισραήλ.