Στην τελική τους φάση έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι με το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.
Ο κ. Γκρούεφσκι έχει προθεσμία μέχρι την Κυριακή 8 Ιουνίου να αποστείλει στη Βουλή τον κατάλογο με τα ονόματα του νέου κυβερνητικού σχήματος. Εντός 15 ημερών πρέπει να συγκληθεί η ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, τη σχετική συζήτηση και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε αυτήν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το DUI του Αλί Αχμέτι θα διατηρήσει τα τέσσερα από τα πέντε υπουργεία που έχει στη σημερινή, απερχόμενη κυβέρνηση (Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Τοπικής Αυτοδιοίκησης), καθώς και δύο αντιπροέδρους στην κυβέρνηση, ενώ θα απολέσει το υπουργείο Άμυνας, καθώς το αλβανικό αυτό κόμμα δεν αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το DUI αντί του υπουργείου Άμυνας θα λάβει στη νέα κυβέρνηση το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή το υπουργείο Παιδείας.
Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου, ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά, εκλέγοντας 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ. Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε 34 βουλευτές, ενώ έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο σλαβικό κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές. Τέλος, έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.
Οι 33 από τους 34 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού του οποίου ηγείται το SDSM έχουν παραιτηθεί, μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα στις 27 Απριλίου. Από τους 34 βουλευτές που εξέλεξε ο συνασπισμός υπό το SDSM στις βουλευτικές εκλογές στις 27 Απριλίου, μόνο μία βουλευτής δεν παραιτήθηκε και κράτησε την έδρα της. Η Βουλή της ΠΓΔΜ, στην επόμενη συνεδρίασή της, αναμένεται να επικυρώσει τις παραιτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.