Το πρώτο κόμμα στο Καράτσι, το Κίνημα Μουταχίντα Κουάμι (MQM), απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία μετά την σύλληψη στο Λονδίνο του εξόριστου ηγέτη του Άλταφ Χουσέιν, η οποία πυροδότησε σκηνές βίας στην πακιστανική αυτή μητρόπολη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Ζητούμε από όλους τους υποστηρικτές μας να είναι ειρηνικοί, ήρεμοι και ενωμένοι», δήλωσε ο Χαουάτζα Ίζχαρ ουλ Χάσαν, ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κόμματος αυτού.
Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε σήμερα τον επικεφαλής του κινήματος αυτού, το οποίο ελέγχει με σιδηρά πυγμή το μεγαλύτερο μέρος του Καράτσι, για την φερόμενη ανάμειξή του σε υπεξαίρεση πόρων, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Μόλις ανακοινώθηκε η σύλληψη του Άλταφ Χουσέιν – την είδηση μετέδωσαν τα πακιστανικά ειδησεογραφικά δίκτυα με σύντομα δελτία – οι άνθρωποι έτρεξαν στα μπακάλικα για να προμηθευτούν τρόφιμα για την οικογένειά τους, φοβούμενοι ότι το Καράτσι θα παραλύσει για πολλές ημέρες, ή ότι θα βυθιστεί περαιτέρω στη βία.
«Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα κλείσουν τα εμπορικά» καταστήματα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ράζι Μπέγκουμ, μια 45χρονη γυναίκα με μαντίλα, η οποία είχε σπεύσει σε ένα μπακάλικο που είχε δεχτεί επιδρομή, την ώρα που οι υπάλληλοι της πόλης εγκατέλειπαν τα γραφεία τους και τα εμπορικά έκλειναν το ένα μετά το άλλο.
Άγνωστοι πυρπόλησαν τουλάχιστον έξι λεωφορεία, ένα αυτοκίνητο και πέντε ρίξο σε διαφόρους τομείς της πόλης, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικές πηγές της ασφάλειας.
Εξάλλου η Βρετανία ανακοίνωσε αμέσως ότι κλείνει «προσωρινά» το προξενείο της στο Καράτσι, στο οποίο η τοπική αστυνομία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση συναγερμού, δήλωσε ένας εκπρόσωπός της επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ενισχύσαμε την ασφάλεια γύρω από τα προξενεία, ιδιαίτερα αυτό της Βρετανίας», δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καράτσι, Γούλαμ Καντίρ Τέμπο.
Το Καράτσι, η μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Πακιστάν, συγκλονίζεται και σε ήρεμους καιρούς από τη βία, η οποία τροφοδοτείται από πολιτικές, οικονομικές και εθνοτικές αντιπαλότητες, οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο τα τελευταία χρόνια.
Η ένταση τώρα αυξήθηκε και παραπάνω με την σύλληψη του Άλταφ Χουσέιν, ιδρυτή του MQM, που είναι το κίνημα των «Μοχατζίρ», των μουσουλμάνων που ήλθαν από την Ινδία κατά την αιματηρή διαίρεση της πρώην βρετανικής αποικίας το 1947 και οι οποίοι εγκαταστάθηκαν κυρίως στο Καράτσι.
Ο Χουσέιν εξορίστηκε στο Λονδίνο το 1992, όταν οι αρχές του Πακιστάν άρχιζαν την επιχείρηση «Σκούπα» για να απαλλαγεί το Καράτσι από τις πολιτικές αντιπαλότητες και από την βία του αντάρτικου πόλης. Στην πατρίδα του καταζητείται σε σχέση με μια υπόθεση δολοφονίας.
Γνωστός για τους πύρινους λόγους του προς τους υποστηρικτές του στο Καράτσι μέσω ενός μεγάφωνου που συνδέεται με ένα τηλέφωνο, ο Χουσέιν ελέγχει αποτελεσματικά την βίαιη αυτή πόλη από το αρχηγείο του σε ένα βόρειο προάστιο του Λονδίνου.
Οι υποστηρικτές του τον εξαίρουν ως τον ηγέτη με τον επιχειρηματικό προσανατολισμό της μορφωμένης μεσαίας τάξης, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι τον περιγράφουν ως τύραννο και τον κατηγορούν για φόνους και βία.
Από το Λονδίνο, ο Χουσέιν εξακολουθεί να ελέγχει με σιδηρά πυγμή και το κόμμα του, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι επιδίδεται σε κάθε είδους λαθρεμπόριο όπως και για τη δολοφονία πολλών αντιπολιτευόμενων σε αυτό.
Η σύλληψη αυτή έγινε μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από την βρετανική αστυνομία ότι καταζητεί δύο Πακιστανούς σε σχέση με τον φόνο το 2010 στο Λονδίνο ενός άλλου ηγετικού στελέχους του MQM που βρισκόταν στην εξορία, του 50χρονου Ιμράν Φαρούκ.
Η σορός του τελευταίου, η οποία έφερε τραύματα στο κεφάλι και σημάδια από μαχαιριές, βρέθηκε μπροστά από το σπίτι του, το οποίο βρίσκεται κοντά στα τοπικά κεντρικά γραφεία του MQM.
Ο Φαρούκ, ο οποίος ζούσε στο Λονδίνο από το 1992 θεωρείτο ύποπτος από τις πακιστανικές αρχές για ανάμειξη σε υποθέσεις φόνων και βασανιστηρίων οι οποίες συνδέονται με τις δραστηριότητες του MQM.
Ο φόνος του είχε προσφέρει το έδαφος για την γέννηση πολλών θεωριών, με μια από αυτές να θέλει το ίδιο του το πολιτικό κόμμα να έχει δώσει την εντολή για την δολοφονία του, κάτι το οποίο το MQM διαψεύδει πάντα.