Ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ με την οποία χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικός ένας νόμος στην πολιτεία Φλόριντα που ορίζει ένα όριο νοητικής υστέρησης για την επιβολή της θανατικής ποινής και ζήτησε να υπάρξει μορατόριουμ σε όλες τις εκτελέσεις.
«Θεωρούμε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ως ένα σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό της (επιβολής της) θανατικής ποινής στις ΗΠΑ», δήλωσε από τη Γενεύη η Ραβίνα Σαμντασάνι, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Η νοητική υστέρηση είναι ένα πρόβλημα υγείας, όχι ένας αριθμός», εκτίμησε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο έναν νόμο της Φλόριντα που προβλέπει ότι η ποινή του θανάτου μπορεί να επιβληθεί στην περίπτωση που το πρόσωπο έχει δείκτη νοημοσύνης 70 και άνω.
«Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από τις αμερικανικές αρχές να προχωρήσουν περισσότερο και να ορίσουν μορατόριουμ στις εκτελέσεις με την προοπτική κατάργησης της θανατικής ποινής», πρόσθεσε η Σαμντασάνι.
Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση του Φρέντι Λι Χολ, 68 ετών, που αναμένει να εκτελεστεί από το 1978 για την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία μας εγκύου 21 ετών.
Ο άνδρας, που σύμφωνα με τους δικηγόρους του πάσχει από βαριά νοητική υστέρηση, ελέγχθηκε εννέα φορές σε διάστημα 40 ετών καταγράφοντας αποτελέσματα μεταξύ του 60 και του 80. Καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών βάσει των εξετάσεων που έδειξαν ότι ο δείκτης νοημοσύνης του είναι μεταξύ του 71 και του 80.
Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτέλεση καταδικασμένων σε θάνατο που πάσχουν από νοητική υστέρηση, χωρίς να ορίζει κριτήρια για το βαθμό της ασθένειας.
Ο ορισμός ενός τέτοιου ορίου δημιουργεί «έναν απαράδεκτο κίνδυνο» ένας άνθρωπος που πάσχει από νοητική στέρηση να εκτελεστεί σε παραβίαση του Συντάγματος, απεφάνθη την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο.
«Τα δικαστήρια πρέπει να αναγνωρίζουν, όπως το κάνει η ιατρική κοινότητα, ότι τα τεστ που καθορίζουν τον δείκτη νοημοσύνης δεν είναι ακριβή», προσθέτει στην απόφασή του.