Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εισβολή «ένοπλων τρομοκρατών» από τη Ρωσία στην Ουκρανία τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

«Το υπουργείο επέδωσε στον επιτετραμμένο της Ρωσίας, Αντρέι Βορόμπιεφ, μια νότα μετά τη νέα εισβολή ενόπλων τρομοκρατών τα ξημερώματα της 27ης Μαΐου» ανέφερε το υπουργείο σε ένα δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να χρησιμοποιήσουν «αποκλειστικά ειρηνικά μέσα» για να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, είπε σήμερα ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Σύμφωνα με τον Ντουζαρίτς ο Μπαν «είναι ανήσυχος για τα επεισόδια βίας που καταγράφτηκαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (. . .) και ζητά αμέσως η αποκατάσταση του κρατικού ελέγχου στα κυβερνητικά κτίρια να επιτευχθεί με μέσα αποκλειστικά ειρηνικά, περιλαμβανομένου ενός συνεκτικού πολιτικού διαλόγου».

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των ΗΕ απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με την ανάκτηση του ελέγχου από τον ουκρανικό στρατό του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετά τις μάχες που εκτυλίχθηκαν με τους φιλορώσους αντάρτες με απολογισμό τουλάχιστον 40 νεκρούς.

Ο Μπαν έχει απευθύνει επανειλημμένα έκκληση να επικρατήσει ηρεμία και να αρχίσει η διεξαγωγή ενός διαλόγου αφότου ξεκίνησε η εξέγερση των φιλορώσων στα ανατολικά.