Μικρό προβάδισμα φαίνεται πως έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες στην Αυστρία, έναντι του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, στην τελευταία δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Εστεράιχ».
Στην τρίτη θέση φέρεται να περιορίζεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που μέχρι πρόσφατα διεκδικούσε στις δημοσκοπήσεις, ακόμη και την πρώτη θέση.
Στην Αυστρία και στις κάλπες για τις ευρωεκλογές καλούνται την Κυριακή 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, να εκλέξουν από εννέα κόμματα τους 18 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπούν τη χώρα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ερχόμενα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών κυμαίνεται μεταξύ 23-25%, του Λαϊκού Κόμματος στο 22-24%, των Ελευθέρων στο 20-22% και ακολουθούν το νεοφιλελεύθερο κόμμα «Νέος» (Η Νέα Αυστρία) και Οι Πράσινοι με 12-13%.
Τα πέντε αυτά κόμματα εκπροσωπούνται σήμερα στην αυστριακή Βουλή, ενώ το έκτο κοινοβουλευτικό κόμμα «Ομάδα Στρόναχ», του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, που αντιμετωπίζει εσωτερικές αναταράξεις, δεν είναι υποψήφιο στις ευρωεκλογές.
Στη δημοσκόπηση, το ποσοστό των τεσσάρων άλλων υποψήφιων κομμάτων, «Ευρώπη Αλλιώς» (ένας συνασπισμός του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους «Πειρατές» και την «Αλλαγή»), «Μεταρρυθμιστές Συντηρητικοί», «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας» (το αποσχισμένο από τους Ελευθέρους κόμμα του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ) και «Έξοδος από την ΕΕ», εμφανίζεται πολύ χαμηλότερο του εκλογικού ορίου του 4% που ισχύει στην Αυστρία.
Οι τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις των περισσότερων κομμάτων ολοκληρώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, με τον προεκλογικό αγώνα να κλείνει απόψε με τη μεγάλη συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών στη «Στάτχαλε» της Βιέννης.
Κατά τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, οι επικεφαλής των υποψηφίων των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων τοποθετήθηκαν σε κρίσιμα και σημαντικά θέματα της ΕΕ, με τον Σοσιαλδημοκράτη κεντρικό υποψήφιο Οιγκεν Φρόιντ να καταγγέλλει την πληθώρα των «λόμπι» στις Βρυξέλλες και τον Οτμαρ Κάρας του Λαϊκού Κόμματος να υπεραμύνεται του ευρώ με έντονο συναισθηματισμό.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την υποψήφια των Πρασίνων, Ουλρίκε Λόυνατσεκ, και με επικέντρωση στα μεταλλαγμένα τρόφιμα -αντί των δημοφιλών θεμάτων του κόμματός του, μετανάστευση και ξενοφοβία – βρέθηκε ο υποψήφιος των Ελευθέρων, Χάραλντ Βιλίμσκι, ενώ η υποψήφια του «Νέος», Ανγκέλικα Μλίναρ, διακήρυξε την ανάγκη ιδιωτικοποίησης των πάντων, πέφτοντας και σε φραστικό ολίσθημα που σήμερα κυριαρχεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Οι προηγούμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 είχαν φέρει στην Αυστρία μεγάλες εκπλήξεις, καθώς το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε καταγράψει το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό του αποτέλεσμα, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα είχε καταλάβει, παρά τις σχετικές απώλειές του, την πρώτη θέση με διαφορά έξι ποσοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι αντιευρωπαϊκού προσανατολισμού πολιτικές δυνάμεις είχαν αναδειχθεί σε ουσιαστικούς νικητές της εκλογικής αναμέτρησης.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα περιορίστηκε στο 23,8% έναντι 33,3% στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004, το Λαϊκό Κόμμα με μειωμένο κατά τρεις μονάδες το ποσοστό βρέθηκε στο 29,7%, ενώ τρίτη δύναμη και σε μεγάλη έκπληξη, είχε αναδειχθεί η «Λίστα» του ανεξάρτητου υποψήφιου, Χανς Πέτερ Μάρτιν, ο οποίος, υποστηριζόμενος από τη μεγαλύτερης κυκλοφορίας και με ευρωσκεπτικό προσανατολισμό αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», είχε βελτιώσει το προηγούμενο ποσοστό του από το 14% στο 17,9%, αλλά στις τωρινές ευρωεκλογές δεν είναι υποψήφιος.
Τέταρτο κόμμα ήταν το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων το οποίο διεξάγοντας έναν προεκλογικό αγώνα με έντονα ξενοφοβικά και ρατσιστικά στοιχεία, είχε υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του από το 6,1% στο 13,1%, ενώ σχετικά ηττημένο είχε εξέλθει το Κόμμα των Πρασίνων, μειώνοντας το ποσοστό του από το 12,9% στο 9,5%.