Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε επίσημα σήμερα στα κράτη μέλη να καταφεύγουν στη διενέργεια γρήγορων τεστ (rapid tests) σε ορισμένες περιπτώσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν καλύτερα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καλώντας τες να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι 27 «προτρέπονται να διενεργούν γρήγορα τεστ αντιγόνων, επιπλέον των τεστ PCR, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, να εντοπίσουν τις μολύνσεις και να περιορίσουν τα μέτρα απομόνωσης ή καραντίνας», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Κομισιόν ζητεί επίσης «την επικύρωση και αμοιβαία αναγνώριση των τεστ και των αποτελεσμάτων τους» από το ένα κράτος μέλος στο άλλο.
Αυτά τα τεστ αντιγόνων, λιγότερο ακριβή από τα τεστ PCR, δεν απαιτούν ανάλυση στο εργαστήριο, και τα αποτελέσματά τους μπορούν να γίνουν γνωστά μέσα σε 10 ή 30 λεπτά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά να χρησιμοποιούνται «σε ειδικές καταστάσεις» προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα οι μολύνσεις σε μια νέα εστία της επιδημίας ή για να παρακολουθούνται «άτομα υψηλού κινδύνου», όπως το ιατρικό προσωπικό ή το προσωπικό στους οίκους ευγηρίας.
Οι Βρυξέλλες είχαν καλέσει στα τέλη Οκτωβρίου για έναν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση των μολύνσεων και είχαν ανακοινώσει τότε την εκταμίευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση rapid test και τη διανομή τους στα κράτη μέλη.
Δεν υπάρχει ακόμη συστηματική αμοιβαία αναγνώριση των γρήγορων τεστ στο πλαίσιο της ΕΕ, με την Επιτροπή να έχει δηλώσει ότι χρειάζεται πρώτα μια εναρμόνιση των κανόνων σε ευρωπαϊκή κλίμακα — αυτό τον στόχο έχει η σημερινή δημοσιοποίηση των συστάσεών της. Η αμοιβαία αναγνώριση των τεστ PCR μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών παρουσιάζει μέχρι τώρα πολλά κενά, με πολλές χώρες να επιβάλλουν δικά τους πρότυπα.
Η επίσημη αυτή σύσταση πραγματοποιείται ακριβώς πριν από μια βιντεοδιάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν αύριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 και η οποία θα αφιερωθεί επίσημα στη διαχείριση της πανδημίας.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης σήμερα την παροχή 35,5 εκατομμυρίων ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να διευρύνει τις δυνατότητες διενέργειας τεστ στην ΕΕ χρηματοδοτώντας την εκπαίδευση προσωπικού σε αυτά.