Ο βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε πως η χώρα του έχει εξασφαλίσει 5 εκατ. δόσεις του νέου εμβολίου για τον κορονοϊό που ετοιμάζει η Moderna, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρίας για τα ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας κατά της Covid-19.

Σε συνέντευξη Τύπου από την Downing Street, ο Χάνκοκ είπε ακόμα πως οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου έχουν «εξαιρετικά νέα». «Μέσα στη μεγάλη αβεβαιότητα, μπορούμε να δούμε το κερί της ελπίδας και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φουντώσουμε τη φλόγα του».

Η Moderna ισχυρίζεται ότι το δικό της εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5%. Η βρετανική κυβέρνηση έχει προπαραγγείλει εκατομμύρια δόσεις από μια σειρά από πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι οι δοκιμές συνεχίζονται και κανένα τους δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση.

Ο Χάνκοκ είπε ακόμα πως τα κόμματα έχουν εξασφαλίσει μια «αρχική συμφωνία» για 5 εκατ. δόσεις, που θα χρησιμοποιηθούν για την ανοσία 2,5 εκατ. ανθρώπων.

Υπερασπίστηκε μάλιστα τη μικρή παραγγελία λέγοντας πως το σκεύασμα της Moderna δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από την άνοιξη, την ίδια ώρα που η χώρα του έχει εξασφαλίσει μεγαλύτερες παρτίδες από εμβόλια που αναμένεται να κυκλοφορήσουν νωρίτερα.

Ο καθηγητής Jonathan Van-Tam, μέλος της επιτροπής δημοσίας υγείας της Αγγλίας, μίλησε για το εμβόλιο της Moderna με τα καλύτερα λόγια. «Είναι το δεύτερο πέναλτι που θα μπει στα δίχτυα», είπε, με πρώτο γκολ να θεωρεί το εμβόλιο της Pfizer.

Η Dr Soumya Swaminathan, επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περιέγραψε το εμβόλιο της Moderna ως «αρκετά ενθαρρυντικό», έσπευσε ωστόσο να τονίσει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι 2 μήνες πριν το θέσουν για έγκριση στους ρυθμιστικούς υγειονομικούς φορείς.

Η Swaminathan «προσγείωσε» κάπως τη διάχυτη αισιοδοξία, λέγοντας πως παραμένουν τα ερωτήματα για το επίπεδο και το χρονικό διάστημα της προστασίας που προσφέρει το σκεύασμα, αλλά και τον αντίκτυπό του σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι…