Τρία κόμματα στην Αυστρία –τα δύο συγκυβερνώντα, τοπ Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, καθώς και το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων– διεκδικούν την πρώτη θέση στις επικείμενες ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, δέκα ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους.
Όπως διαπιστώνεται στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για την αυστριακή εφημερίδα “Ντερ Στάνταρντ” και δημοσιεύθηκε σήμερα, η απόσταση ανάμεσα στα τρία αυτά κόμματα είναι μόλις μία μονάδα: το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται στο 23%, αυτό του Λαϊκού Κόμματος στο 22% και το ποσοστό των Ελευθέρων στο 21%.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης, τηρουμένων των αναλογιών, ακόμη και αν το Λαϊκό Κόμμα με επικεφαλής των υποψηφίων του τον δημοφιλή Ότμαρ Κάρας αναδειχθεί και πάλι πρώτη δύναμη, όπως στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, οι αντίπαλοί του θα μπορούν να μιλούν για ουσιαστική ήττα του – αφού τον Ιούνιο του 2009 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 30%.
Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να επιτύχουν συσπείρωση και, με μια κινητοποίηση των τελευταίων ημερών, να διατηρήσουν τους ψηφοφόρους τους του 2009 (ποσοστό 23,3%), χωρίς να αποκλείεται ένας επιπλέον θετικός αντίκτυπος από την πρωτύτερη αποδοχή τους έναντι στην κατοπινή νικήτρια στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Eurovision, Κοντσίτα Βουρστ.
Την Κοντσίτα Βουρστ, για την οποία καταγράφεται ενθουσιασμός σε ένα μεγάλο μέρος του αυστριακού πληθυσμού, θα υποδεχθεί και θα τιμήσει επίσημα την ερχόμενη Κυριακή ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, στέλνοντας, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, ένα μήνυμα ανεκτικότητας και σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για τους Ελευθέρους θα εξαρτηθεί, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, από το βαθμό κινητοποίησης των προσκείμενών τους ευρωσκεπτικιστών, καθώς καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι η συμμετοχή.
Αυτό ισχύει, σύμφωνα με τους ίδιους, και για τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Πράσινους, που στη δημοσκόπηση εμφανίζονται με ποσοστό 16% και το “Νέος” (Η Νέα Αυστρία), με ποσοστό 14%, που είναι κόμμα το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στις τελευταίες βουλευτικές του περασμένου Σεπτεμβρίου αποσπώντας τότε ποσοστό 5%.
Οι προηγούμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 είχαν σημαδευτεί στην Αυστρία από σημαντικές εκπλήξεις: το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε καταγράψει το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό του αποτέλεσμα, το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα είχε καταλάβει – παρά τις σχετικές απώλειές του – την πρώτη θέση με διαφορά έξι εκατοστιαίων μονάδων από τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι αντιευρωπαϊκού προσανατολισμού πολιτικές δυνάμεις είχαν αναδειχθεί σε ουσιαστικούς νικητές της εκλογικής αναμέτρησης.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα περιορίστηκε στο 23,8% έναντι 33,3% στις Ευρωεκλογές του 2004, το Λαϊκό Κόμμα με το ποσοστό μειωμένο κατά τρεις μονάδες βρέθηκε στο 29,7 %, ενώ τρίτη δύναμη, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη, είχε αναδειχθεί το ψηφοδέλτιο του ανεξάρτητου υποψήφιου Χανς Πέτερ Μάρτιν, ο οποίος, υποστηριζόμενος από τη μεγαλύτερης κυκλοφορίας και ευρωσκεπτικιστικού προσανατολισμού αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», είχε βελτιώσει το προηγούμενο ποσοστό του από το 14% στο 17,9%, αλλά σε αυτές τις Ευρωεκλογές δεν θα είναι πλέον υποψήφιος.
Τέταρτο κόμμα ήταν το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων το οποίο διεξάγοντας προεκλογικό αγώνα με έντονα ξενοφοβικά και ρατσιστικά στοιχεία, είχε υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του από το 6,1 % στο 13,1%, ενώ σχετικά ηττημένο είχε εξέλθει το Κόμμα των Πρασίνων, μειώνοντας το ποσοστό του από το 12,9% στο 9,5%.