Υπέρ του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία», με ηγετική δύναμη το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, τάσσεται το 20,5% των ψηφοφόρων στη Βουλγαρία, ενώ υπέρ των ευρωβουλευτών που στηρίζονται από την αντιπολίτευση (GERB) τάσσεται το 17,1% των εκλογέων, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Mediana», Κόλιο Κόλεφ, κατά την παρουσίαση δημοσκόπησης.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που επιβεβαιώνει, σε γενικές γραμμές, τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, μεταξύ των 17 Βούλγαρων ευρωβουλευτών θα είναι και εκπρόσωποι του κόμματος «Η Βουλγαρία χωρίς λογοκρισία» του δημοσιογράφου Νικολάι Μπαρέκοφ.
Η παράταξη του κ. Μπαρέκοφ θα «αγγίξει» το 9,8% στις εκλογές της 25ης Μαΐου, ξεπερνώντας το φιλελεύθερο «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», που φέρεται να συγκεντρώνει 7,3%.
Σύμφωνα με την έρευνα της Mediana, οι παρατάξεις που έχουν ελπίδα να στείλουν εκπροσώπους τους στην Ευρωβουλή είναι η κεντροδεξιά «Μεταρρυθμιστική Ένωση» και τα εθνικιστικά κόμματα «Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Βουλγαρίας» και «Ατάκα».
Η αύξηση της διαφοράς μεταξύ του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του GERB κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, «οφείλεται όχι τόσο στην άνοδο των σοσιαλιστών, όσο στην πτώση του GERB», αναφέρει ο κ. Κόλεφ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BGNES.
«Παράγοντας που επηρεάζει τη συνεχιζόμενη καθοδική τάση του GERB είναι η εμφάνιση της παράταξης του Μπαρέκοφ, η οποία έχει προσελκύσει το 14% των οπαδών του GERB στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές» εξηγεί ο διευθυντής της Mediana.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο μειώνεται η πρόθεση συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία. Κύριος λόγος θεωρείται η έλλειψη ελκυστικής εναλλακτικής λύσης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, «την οποία οι Βούλγαροι αντιμετωπίζουν κριτικά, ωστόσο η επιστροφή του GERB στην εξουσία εκτιμάται ως ανεπιθύμητη εξέλιξη από μεγάλο μέρος των εκλογέων» σύμφωνα με τον κ. Κόλεφ.
Μόλις 17% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν «θα είναι καλύτερα αν επιστρέψει το GERB στην εξουσία», το 35% απάντησαν «όχι», ενώ το 32% είπαν ότι δεν περιμένουν ουσιαστική αλλαγή της κατάστασης στην περίπτωση αυτή.
Κατά τις εκτιμήσεις του κ. Κόλεφ, η συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές θα είναι συγκρίσιμη με εκείνη των εκλογών στο 2009, όταν στις κάλπες πήγαν 2,5-2,6 εκατομμύρια Βούλγαροι που αντιστοιχούν στο περίπου 43% του πραγματικού εκλογικού σώματος.
Η δημοσκόπηση της Mediana επιβεβαίωσε την εκτίμηση Βούλγαρων αναλυτών για το χάσμα που άνοιξε μεταξύ της πολιτικής τάξης και του λαού της Βουλγαρίας, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της έγκυρης βουλγαρικής εταιρείας, με πολύχρονη εμπειρία στις πολιτικές έρευνες και αναλύσεις, η θέση των πολιτικών ανδρών αναφορικά με την κρίση της Ουκρανίας επηρεάζει άμεσα την εικόνα και τη δημοτικότητα του εκάστοτε πολιτικού παράγοντα.
«Η μεγάλη πλειονότητα των Βούλγαρων δεν δέχεται την θέση των ΗΠΑ και της ΕΕ για τον ρόλο της Ρωσίας στις εξελίξεις στην Ουκρανία (σ.σ. που δέχεται και υποστηρίζει -με ή χωρίς επιφυλάξεις- το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ηγεσίας). Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική ελίτ έρχεται σε αντιπαράθεση με την κυριαρχούσα κοινή γνώμη στη χώρα, η οποία απορρίπτει τη θέση που παρουσιάζει τη Ρωσία ως “πρωτομάστορα της κρίσης” και “αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής”» αναφέρει ο κ. Κόλεφ.
Σύμφωνα με τον Κόλεφ, στην έρευνα της Mediana σημειώνεται πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ, στο 24%.