Ο Στέφαν Φίλε, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τη Διεύρυνση, τόνισε πως η Ε.Ε. προωθεί νέες πρωτοβουλίες για να ενισχύσει την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο κ. Φίλεόμως πρόσθεσε όμως, ότι ο ίδιος σταμάτησε να βοηθά τη χώρα στην επίλυση του ζητήματος εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση «Σέιντιτς-Φίντσι».

Όπως υπογράμμισε, εξαρτάται από τους θεσμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να λάβουν μέτρα για να τερματιστεί η παραβίαση διεθνών υποχρεώσεων.

Η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζει την αλλαγή του Συντάγματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ώστε μέλη των μειονοτήτων να μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για τα ανώτατα κρατικά αξιώματα.

«Η Επιτροπή άρχισε την παροχή πρόσθετης στήριξης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέσω τριών πρωτοβουλιών. Η πρώτη πρωτοβουλία έχει στόχο την ενίσχυση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για βοήθεια στην εκπόνηση Εθνικού προγράμματος για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και Προγράμματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης σε συμφωνία με τη στρατηγική διεύρυνσης» τόνισε ο κ. Φίλε απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών για τα βήματα που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να βοηθήσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μετά τις διαδηλώσεις και τις αναταραχές που ξέσπασαν στη χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η πρώτη πρωτοβουλία, διευκρίνισε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, έχει στόχο τη βελτίωση της μακροοικονομικής πολιτικής και του επενδυτικού κλίματος και συνεπώς της οικονομικής θέσης των πολιτών.

«Η δεύτερη πρωτοβουλία προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας ΕΕ-Βοσνίας, η οποία θα επιταχύνει την υλοποίηση έργων του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας. Περισσότερα από 350 εκ. ευρώ διατίθενται τώρα, ένα μέρος των κονδυλίων ήδη δαπανάται, αλλά η υλοποίηση των έργων αυτών πρέπει να επιταχυνθεί» είπε ο κ. Φίλε.

Αναφερόμενος στην τρίτη πρωτοβουλία αποσαφήνισε ότι αφορά την ενίσχυση του Διαρθρωτικού Διαλόγου για τη δικαιοσύνη, στον οποίο θα συμπεριληφθούν και μέτρα κατά της διαφθοράς.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση από τον Φεβρουάριο έγινε αποδέκτης πολλών ερωτήσεων, συγκεκριμένα από ευρωβουλευτές της Ρουμανίας και της Μάλτας για τα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις αναταραχές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σύμφωνα με βοσνιακά ΜΜΕ, ο Ντέιβιντ Κάσα από τη Μάλτα έθεσε το ερώτημα αν η ΕΕ θα ενισχύσει το προσωπικό της κι αν θα αποστείλει πόρους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να ισχυροποιήσει την παρουσία της.

«Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να συμμετάσχει και στις τρεις πρωτοβουλίες, κι αυτό πρέπει να αποτελέσει δέλεαρ για τις αρχές της χώρας να συνεργαστούν περισσότερο με την κοινωνία των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Φίλε.