H Σομαλία, όπου μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος από το 1991, απειλείται με μια επισιτιστική καταστροφή, λιγότερο από 3 χρόνια έπειτα από έναν φονικό λιμό, εξαιτίας της ανομβρίας, της κλιμάκωσης των συγκρούσεων και της μείωσης της προσφοράς βοήθειας, προειδοποίησαν σήμερα ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Περισσότερα από 50.000 παιδιά που πλήττονται από σοβαρό υποσιτισμό βρίσκονται «στα πρόθυρα του θανάτου», προειδοποίησε ένας συνασπισμός 22 ανθρωπιστικών οργανώσεων από ολόκληρο τον κόσμο και τη Σομαλία, υπογραμμίζοντας ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική κρίση, περιλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου και πλέον εκτοπισμένων.
«Εάν δεν αντιδράσουμε αμέσως τώρα, κινδυνεύουμε να δούμε τη σημερινή κρίση να μετατρέπεται σε καταστροφή» προειδοποίησε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Εντ Πόμφρετ της Oxfam, επισημαίνοντας ότι διανύουμε τη δεύτερη χρονιά ανομβρίας στη Σομαλία.
«Τα στατιστικά αυτά στοιχεία θα ήταν συγκλονιστικά σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση στον κόσμο» προσέθεσε ο ίδιος, «το πρόβλημα με τη Σομαλία, είναι ότι πρόκειται για μια κρίση που διαρκεί πάνω από 20 χρόνια (. . .). Ο κόσμος περισσότερο ή λιγότερο γυρνάει τα μάτια του και σκέφτεται: “πειρατές, τρομοκράτες, η πείνα και ο θάνατος, τι θα μπορούσα να κάνω;”».
Η Σομαλία είναι η χώρα που είχε πληγεί περισσότερο από τη μεγάλη ξηρασία του 2011, που επηρέασε πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους στο Κέρας της Αφρικής. Η ξηρασία προκάλεσε ένα λιμό σε μεγάλο μέρος της νότιας Σομαλίας, που μαστίζεται από τον εμφύλιο.
Περίπου 260.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί ήταν παιδιά, πέθαναν από πείνα το 2011- 2012, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που αναγνώρισε ότι οι προειδοποιητικές ενδείξεις, παρότι ήταν ορατές σε όλους επί δύο χρόνια, δεν αντιμετωπίστηκαν «έγκαιρα» με μια «επαρκή αντίδραση».
«Σήμερα υπάρχουν οι προειδοποιητικές ενδείξεις και υπάρχουν όλες οι συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανθρωπιστική κρίση», εκτίμησε ο Άντριου Λάνιον, που διευθύνει το Somalia Resilience Programme, ένα συνασπισμό μη κυβερνητικών οργανώσεων, που ζητά η διεθνής κοινότητα να περάσει «από τις έγκαιρες προειδοποιήσεις στην έγκαιρη (χορήγηση) βοήθειας».
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και ο κόσμος χάνει κάθε ελπίδα» τόνισε από την πλευρά του ο Μπασίρ Χάσι της μη κυβερνητικής οργάνωσης της Σομαλίας Wasda, που δραστηριοποιείται σε ορισμένες από τις πλέον πληγείσες περιοχές από την ξηρασία στη νότια Σομαλία, που παραδοσιακά θεωρείται ο σιτοβολώνας της χώρας
Οι γεωργοί αυτών των περιοχών αδυνατούν να καλλιεργήσουν, ενώ οι κτηνοτρόφοι «σκοτώνουν τα μικρά μοσχάρια για να σώσουν τα μεγαλύτερα» εξήγησε ο ίδιος.
«Αυτό που μάθαμε από το λιμό (του 2011) είναι ότι κανείς εξ ημών δεν αντέδρασε εγκαίρως στις προειδοποιήσεις» υπενθύμισε ο Πόμφρετ, ενώ υπογράμμισε ότι οι εκκλήσεις για κεφάλαια δεν έχουν ικανοποιηθεί παρά σε ποσοστό 12% και λείπουν ακόμα 822 εκατομμύρια δολάρια (590 εκατομμύρια ευρώ).
«Η κατάσταση είναι καλύτερη από εκείνη (του 2011), όμως είναι πολύ πιο ανησυχητική από εκείνη που θα έπρεπε να είναι» επέμεινε ο ίδιος.