Έντονη κριτική στη διακυβέρνηση της ΠΓΔΜ από το κόμμα VMRO-DPMNE ασκεί ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος της Ε.Ε. και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ Εργουάν Φουερέ σε δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης Euractiv.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε αντίθεση με τον ορισμό της δημοκρατίας όπως παρατίθεται στο λεξικό της Οξφόρδης -«μία πολιτεία που κυβερνάται από όλους τους πολίτες, άμεση ή αντιπροσωπευτική, μια μορφή κοινωνίας που αγνοεί τις κληρονομικές ταξικές διακρίσεις και ανέχεται τις απόψεις που μειοψηφούν»- το κόμμα VMRO-DPMNE εφαρμόζει μια δική του εκδοχή, η οποία θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια πολιτεία όπου η κυβέρνηση ελέγχει όλα τα επίπεδα εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαστικού κλάδου και της εκλογικής διαδικασίας, δεν ανέχεται απόψεις που μειοψηφούν ή διαφωνούν και χρησιμοποιεί το φόβο και τις απειλές για να ασκήσει εξουσία επί της κοινωνίας.

Ως παράδειγμα, ο Ε. Φουερέ επικαλείται την πρόσφατη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ ως «αποτελεσματικά οργανωμένη», καθώς η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλώς. Εντούτοις, ο ίδιος οργανισμός επεσήμανε ότι «η διαδικασία απέτυχε να ανταποκριθεί σε σημαντικούς κανόνες του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού κράτους και κόμματος, της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού, της ουδετερότητας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της ακρίβειας των εκλογικών καταλόγων και της δυνατότητας επανόρθωσης μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος καταγγελίας παρατυπιών».

Η αξιολόγηση των εκλογών ως «σκανδιναβικού τύπου» από την ίδια την κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την έκθεση του ΟΑΣΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με δικούς της κανόνες. Παράλληλα ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι από το 2006, από την εκλογή δηλαδή του σημερινού Πρωθυπουργού, η εκλογική διαδικασία παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα τα οποία βαίνουν επιδεινούμενα. Σε συνέχεια της έκθεσης του ΟΑΣΕ το 2008, στην οποία καταγράφεται ένας θάνατος και πολλοί τραυματισμοί εξαιτίας περιστατικών βίας, η τρέχουσα έκθεση εμφανίζεται ως η ακόμα πιο επικριτική.

Οι εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών ομόφωνα επισημαίνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα. Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτος, οι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορούνται για εκφοβισμό -σε μια χώρα όπου ο δημόσιος τομέας είναι από τους πλέον διογκωμένους στη περιοχή- οι εθνοτικές εντάσεις επιδεινώνονται, το κλίμα μισαλλοδοξίας στην κοινωνία εντείνεται, ενώ τα μέσα ενημέρωσης είναι πλήρως ελεγχόμενα, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία στην ελευθερία του Τύπου από όλα τα κράτη των Βαλκανίων.

Παράλληλα, τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά κυβερνητικής διαφθοράς που έχουν έρθει στο φως δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα σε μια κυβέρνηση που εξελέγη πριν 8 χρόνια με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι υπερπροβεβλημένοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για αύξηση των επενδύσεων στη χώρα τίθενται ευθέως εν αμφιβόλω, καθώς τα διαπιστευτήρια πολλών επιχειρηματιών είναι αμφισβητήσιμα, ενώ οι δείκτες ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων, είναι απαράδεκτα υψηλοί. Το τραγικότερο όλων είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ότι, με εξαίρεση όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, η πλειοψηφία των πολιτών αγνοεί όλα τα παραπάνω λόγω των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης.

Το άρθρο επισημαίνει ότι όσοι επιδιώκουν να είναι νομότυποι γίνονται αντικείμενο παρενόχλησης και ταπείνωσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της CIVIL, μιας ΜΚΟ κύρους, η οποία μάχεται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πιο ανεκτική κοινωνία. Οι ελάχιστοι εναπομείναντες ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που επιβίωσαν από τον εκφοβισμό και τις διαρκείς παρενοχλήσεις περιορίζονται στο να δημοσιεύουν τα άρθρα τους σε ιστοτόπους.

Η αντιπολίτευση έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών. Ακόμη, εξετάζει πιθανό μποϊκοτάζ του νέου κοινοβουλίου. Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι μολονότι το μποϊκοτάζ δεν αποτελεί λύση, δεν μπορεί παρά να τρέφει συμπάθεια για όσους ελπίζουν σε επιστροφή σε κανονικές δημοκρατικές διαδικασίες υπό το τρέχον αυταρχικό καθεστώς.

Ωστόσο, καταλήγει το άρθρο, οι λίγοι γενναίοι που συνεχίζουν να μάχονται για την αποκατάσταση των βασικών δημοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται από τη χώρα για την ένταξή της στην ΕΕ θα πρέπει να υποστηριχθούν. Η παρούσα κυβέρνηση οφείλει να πειστεί ότι το πνεύμα συνεργασίας και ουσιώδους συναίνεσης είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητα για το μέλλον της χώρας. Η διεθνής κοινότητα από την πλευρά της και ειδικά η ΕΕ, πρέπει να είναι ξεκάθαρες ως προς τις απαιτήσεις τους από τα Σκόπια ώστε να αντιστραφεί η παρούσα κατάσταση. Επίσης, πρέπει να ενισχυθεί η κοινωνία των πολιτών και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη λογοδοσία από την κυβέρνηση. Μόνο με τον τρόπο αυτό είναι δυνατός ο επαναπροσδιορισμός του όρου δημοκρατία στην ΠΓΔΜ και η ανάδυση μιας νέας γενιάς πολιτικών δυνάμεων.