Υπεύθυνες δηλώσεις με τις οποίες αποποιούνται των εδρών τους από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου, υπέγραψαν την Τρίτη όλοι οι υποψήφιοι του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.
Όπως ανέφεραν από το SDSM, υπεύθυνες δηλώσεις υπέγραψαν και οι 120 υποψήφιοι του συνασπισμού.
Στις εκλογές της 27ης Απριλίου ο συνασπισμός υπό το SDSM εξέλεξε 34 βουλευτές. Δηλώσεις αποποίησης των εδρών τους υπέγραψαν τόσο οι 34 που εκλέγονται βουλευτές, όσο και οι 86 επιλαχόντες.
Την περασμένη εβδομάδα το SDSM είχε γνωστοποιήσει πως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των «διπλών» εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου καταγγέλλοντας εκτεταμένη «νοθεία» από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και είχε ζητήσει το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα διοργανώσει νέες εκλογές.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό το SDSM δεν αναγνωρίζει τόσο το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, όσο και των προεδρικών εκλογών και ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζει τον Γκιόργκι Ιβάνοφ ως πρόεδρο της χώρας, στην έναρξη της νέας θητείας του, η οποία ξεκινά στις 12 Μαΐου.
Μέχρι τις 12 Μαΐου θα πρέπει να συσταθεί σε σώμα η νέα Βουλή της χώρας που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου, καθώς την παραπάνω ημερομηνία προβλέπεται η ορκωμοσία του Γκιόργκι Ιβάνοφ ως νέου προέδρου της χώρας, ενώπιον της Βουλής.
Ο πρόεδρος της χώρας, σε διάστημα 10 ημερών από την σύσταση σε σώμα της Βουλής οφείλει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου, δηλαδή στον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες για να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο της χώρας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Με βάση τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα, εικάζεται ότι η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα σχηματιστεί περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.
Μέχρι στιγμής, ο νικητής των εκλογών Νίκολα Γκρούεφσκι κρατάει κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με ποιο από τα δύο αλβανικά κόμματα θα επιλέξει για εταίρο στην κυβέρνησή του.
Ο κ. Γκρούεφσκι, τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε τόσο με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι, όσο και με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) Μέντουχ Θάτσι.
Στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου, ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι επικράτησε με μεγάλη διαφορά, εκλέγοντας 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ (στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια είχε εκλέξει 56 βουλευτές).
Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε 34 βουλευτές (από 42 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές).
Έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο σλαβομακεδονικό κόμμα GROM του δημάρχου Κάρπος, Στέβτσο Γιακίμοφσκι.
Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 15 βουλευτές), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές).
Τέλος, έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι, το οποίο, όπως και το SDSM, ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και πως δεν θα αποδεχτεί την έδρα που κέρδισε.
Όσον αφορά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 55%, έναντι 41% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι και εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ.
Εν τω μεταξύ, την Κυριακή 11 Μαΐου θα διεξαχθεί το συνέδριο της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), στο πλαίσιο του καταστατικού του κόμματός του, το οποίο ορίζει τη διεξαγωγή συνεδρίου μετά από βουλευτικές εκλογές. Στο συνέδριο του SDSM θα εκτιμηθεί το αποτέλεσμα του κόμματος στις εκλογές της 27ης Απριλίου και οι επόμενες κινήσεις της αντιπολίτευσης.
Η αποκαλούμενη εσωκομματική αντιπολίτευση στο SDSM, η οποία αποτελεί μειοψηφική τάση, αναμένεται να ζητήσει ευθύνες από τον αρχηγό του κόμματος Ζόραν Ζάεβ για την ήττα της αντιπολίτευσης στις εκλογές και ίσως θέσει θέμα ηγεσίας.
Ο Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος έχει την υποστήριξη των περισσότερων στελεχών του κόμματός του, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, την περασμένη εβδομάδα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από αρχηγός της παράταξης, λέγοντας ότι βρίσκεται στο τιμόνι του SDSM μόλις 10 μήνες.
Ο Ζάεβ, τον Ιούνιο του 2013 διαδέχθηκε στην ηγεσία του SDSM τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος μετά το άσχημο αποτέλεσμα της αντιπολίτευσης στις περυσινές δημοτικές εκλογές.