Σε έκτακτο συνέδριο του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία ενόψει των ευρωεκλογών παραβρέθηκε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Γιούνκερ είχε και συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
Από το βήμα του συνεδρίου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «η ψήφος των πολιτών στις ευρωεκλογές, ιδιαίτερα εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μετρά πραγματικά για το μέλλον της Ευρώπης».
Παράλληλα, εξέφρασε πλήρη στήριξη στις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό , διαβεβαιώνοντας ότι, αν εκλεγεί θα διασφαλίσει πως η όποια συμφωνημένη λύση , θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αξίες.
Χαρακτήρισε εποικοδομητική την πρόταση Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο και κάλεσε την Τουρκία να παραδώσει την πόλη στους νόμιμους κατοίκους της, να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Για την οικονομία ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι χρειάστηκε να ληφθούν πρωτόγνωρα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ευρώπης και να αποφευχθεί η ολική καταστροφή.
Επισήμανε ότι παρά τις παροτρύνσεις του, η προηγούμενη κυβέρνηση της Κύπρου «δεν προχώρησε με ταχύτητα στην υιοθέτηση του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας», ενώ επαίνεσε την κυβέρνηση Αναστασιάδη για «την αποφασιστικότητα, με την οποία διαχειρίστηκε την κρίση και έλαβε μέτρα για να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».
Η κατάσταση, είπε, παραμένει δύσκολη, τόνισε ωστόσο ότι οι θετικές αξιολογήσεις, που απέσπασε η Κύπρος, βοηθούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στη χώρα.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι, πριν περάσουν δέκα μήνες από τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας, η Κύπρος δέχθηκε την πρώτη αναβάθμιση, ύστερα από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις, και ότι έγιναν τρεις αξιολογήσεις της τρόικα και η χώρα «κατάφερε να ανατρέψει τις όποιες αρνητικές προσδοκίες, να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να κερδίζει τις διεθνείς αγορές».
Αναφερόμενος στην συνάντηση, που θα έχει την Τρίτη στο Βερολίνο, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα τύχει της ίδιας αλληλεγγύης με αυτή που διακηρύσσει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ .
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ , Αβέρωφ Νεοφύτου , τόνισε ότι οι ευρωεκλογές σηματοδοτούν την ευρωπαϊκή επιλογή για αλλαγές και οριοθετούν την σκληρή προσπάθεια να οικοδομηθεί μια καλύτερη Κύπρος.
Για το Κυπριακό δήλωσε ότι η συμφωνημένη λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές της Ευρώπης. Επέκρινε ταυτόχρονα πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, δέκα χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου, αντιτάσσονται ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τον ΔΗΣΥ , τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, «δεν θα είναι ποτέ επιλογή η χρεοκοπία της χώρας, η έξοδος από το ευρώ και η απώλεια της ασφάλειας που προσφέρει η ενωμένη Ευρώπη».
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε σαφές ότι η Κύπρος θα βγει από το μνημόνιο, μόνο εάν κάνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα έπρεπε να είχε κάνει από μόνη της εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ παραδέχθηκε ότι «στο επίπεδο της δικαιοσύνης και της απόδοσης ευθυνών για την οικονομική κατάρρευση η πολιτεία έχει ήδη καθυστερήσει δραματικά».