Κι όμως, η έφηβη από την Ολλανδία που έκανε ένα τουλάχιστον άκομψο αστείο στις Αμερικανικές Αερογραμμές συνελήφθη την αμέσως επόμενη μέρα.
«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να αποδώσουμε κατηγορίες στο στάδιο αυτό. Σκεφτήκαμε απλώς ότι έπρεπε να δούμε το γεγονός πιο εξονυχιστικά, εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκάλεσε στο ίντερνετ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας.
Η Sarah λοιπόν, όπως είναι το όνομά της στο Twitter (@queendemetriax), φέρεται να παραδόθηκε οικειοθελώς όταν οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να την ταυτοποιήσουν μέσω του λογαριασμού της στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.
Και μάλιστα ούτε το FBI ούτε η American Airlines αναμείχθηκαν στη σύλληψη -φανερά τουλάχιστον-, αλλά από τον σάλο που ξέσπασε στο ίντερνετ η ολλανδική αστυνομία δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη.
Ας δούμε όμως καρέ-καρέ την απόλυτα διδακτική ιστορία της κοινωνικής δικτύωσης, προς γνώση και συμμόρφωση.
Στις 13 Απριλίου λοιπόν και για άγνωστο λόγο, η 14χρονη χρησιμοποίησε τον λογαριασμό της στο Twitter για να προειδοποιήσει ανώνυμα την αεροπορική για τρομοκρατικό χτύπημα της αλ-Κάιντα τον Ιούνιο.
«Το όνομά μου είναι Ιμπραήμ και είμαι από το Αφγανιστάν», «τιτίβισε» η έφηβη στην American Airlines για να συνεχίσει, «Είμαι μέλος της αλ-Κάιντα και την 1η Ιουνίου θα κάνω κάτι πραγματικά μεγάλο. Γεια».
Η αεροπορική δεν άφησε το πράγμα στην τύχη του και 6 μόλις λεπτά αργότερα απάντησε στον τρομοκράτη-φαρσέρ: «Σάρα, παίρνουμε τις απειλές αυτές πολύ στα σοβαρά. Η διεύθυνση IP σου και οι λεπτομέρειες θα προωθηθούν στην ασφάλεια και το FBI».
Η στιχομυθία που ακολούθησε θα ήταν πράγματι κωμικοτραγική αν δεν οδηγούσε τελικά στη σύλληψη του κοριτσιού και τη φρίκη που έζησε.
Στον καταιγισμό των tweets της μικρής που ακολούθησαν την απάντηση των αερογραμμών, η ίδια παρακαλούσε να μην προβούν σε τέτοιες ενέργειες, κλαίγοντας ηλεκτρονικά και ικετεύοντας επικαλούμενη το «αθώο» της φάρσας της.
Δεν θα μπορούσε φυσικά η έφηβη να γνωρίζει ότι κατά κανέναν τρόπο δεν είχαν τα στοιχεία της τόσο γρήγορα διαθέσιμα οι Αμερικανικές Αερογραμμές, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη συνεργασία του Twitter και το κοινωνικό μέσο έχει αποδειχθεί πολύ προστατευτικό στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του σε αντίστοιχες υποθέσεις του παρελθόντος. Μόνο με ένταλμα δίνουν στις αρχές το IP address του χρήστη.
Το κοριτσάκι τρομοκρατήθηκε βέβαια και παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ρότερνταμ, όπου και κρατήθηκε για περαιτέρω έλεγχο, χωρίς εμπλοκή του FBI ούτε και της American Airlines. Όσο για τον λόγο που το έκανε, διά στόματος της ίδιας «Ήθελα να γίνω διάσημη. Αλλά διάσημη όπως η Demi Lovato και όχι διάσημη σαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν», έγραψε στον λογαριασμό της.
Και πράγματι έγινε, αν κρίνουμε από τον καταιγισμό των οργισμένων «τιτιβισμάτων» που έλαβε στον λογαριασμό της και από το γεγονός φυσικά ότι πλέον είναι παγκόσμια είδηση! Μετά την «επιτυχία» μάλιστα της φάρσας του 14χρονου κοριτσιού, η Southwest Airlines απάντησε με παρόμοιο τρόπο σε επίδοξο τρολ που απείλησε την αεροπορική μέσω Twitter.
Ας είναι λοιπόν αυτό ένα μάθημα για όλους μας για το τι σημαίνει κοινωνική δικτύωση. Το «κοινωνικό» του πράγματος σημαίνει ότι όλοι μπορούν να δουν τι μοιράζεσαι στις πλατφόρμες social media. Αν θέλεις ιδιωτικότητα και χώρο να γράφεις ό,τι σου κατέβει, κράτα ημερολόγιο!