Οι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη τα τελευταία 40 χρόνια, ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για την αναγέννηση της πόλης και συνέβαλαν ώστε η μεγαλούπολη να γίνει «πιο ασφαλής, προσιτή και ελκυστική» σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. «Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Από την απειλή της πτώχευσης της Νέας Υόρκης στα μέσα της δεκαετίας του ’70, οι μετανάστες έχουν γίνει μια κινητήρια δύναμη στη θεαματική ανάκαμψη της πόλης », λέει η μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την ΜΚΟ Americas Society και μια ομάδα λόμπι του Συμβουλίου της Αμερικής.
Η 17σελιδη μελέτη βασίζεται σε επίσημα στοιχεία για τον πληθυσμό, την εγκληματικότητα και τη στέγαση στη Νέα Υόρκη η οποία έχει 8,3 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων πάνω από 3 εκατομμύρια είναι μετανάστες .
Μεταξύ των ετών 1975 και 2013 , οι μετανάστες βοήθησαν να αντιστραφεί η μείωση του πληθυσμού, καθώς επίσης βοήθησαν στη μείωση του ποσοστού εγκληματικότητας, στη βελτίωση της κατάστασης σε προβληματικές συνοικίες, γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.
«Για κάθε αύξηση κατά 1 % του μεταναστευτικού πληθυσμού σε μια περιοχή, ο αριθμός των εγκλημάτων μειώθηκε κατά μέσο όρο σε 996 ανά έτος» , υπολόγισαν οι ερευνητές . Σύμφωνα με αυτούς, «μέχρι τα δύο τρίτα της μείωσης της εγκληματικότητας μπορεί να αποδοθεί στη μετανάστευση».
«Η Νέα Υόρκη έχει επί του παρόντος περισσότερα άτομα που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από ό τι οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη στον κόσμο. Η επιτυχία των μεταναστών στη Νέα Υόρκη υπαγορεύει την επιτυχία της πόλης», αναφέρει επίσης η έκθεση.
Το 1970, το 8% του πληθυσμού της Νέας Υόρκης έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Το ποσοστό αυτό είναι σήμερα 37 %, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία. Οι μετανάστες από τη Λατινική Αμερική αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των μεταναστών . Ακολουθούν οι Ασιάτες ( 28 % ) , οι μετανάστες από τη μη – ισπανόφωνη Καραϊβική ( 19 % ) , οι Ευρωπαίοι ( 16 % ) και οι Αφρικανοί ( 4 % ).