Η κρίση στην Ουκρανία θα έχει ως συνέπεια την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των διατλαντικών σχέσεων, δήλωσε σήμερα ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ, Άντονι Λουτσάτο Γκάρντνερ.
«Η ΕΕ είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός εταίρος», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γκάρντνερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο.
Αναφερόμενος στην απάντηση των Ευρωπαίων στην ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την υπογραφή του πολιτικού σκέλους της συμφωνίας σύνδεσης με το Κίεβο «παρά τις διαφορετικές απόψεις» και μια «διαφορετική έκθεση στις ρωσικές πιέσεις» στους κόλπους των 28 χωρών μελών της ΕΕ, ο Γκάρντνερ σημείωσε ότι αυτό είναι «εντυπωσιακό σε σχέση με (αυτό που συνέβαινε) πριν από 20 χρόνια όταν λιγότερα κράτη μέλη δεν μπορούσαν να υιοθετήσουν μια κοινή θέση».
«Έχω εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα με την οποία ενήργησαν, σε στενή συνεργασία», επέμεινε, κρίνοντας ότι αυτό θα δώσει «μια νέα ώθηση στην ολοκλήρωση», αλλά και στην «συνεργασία» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Ο ίδιος επισήμανε τον αντίκτυπο που είχε αυτή η κρίση στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και στην «επιβεβαίωση του ρόλου του ΝΑΤΟ».
«Οι ΗΠΑ δεν θα πουν στην ΕΕ τι πρέπει να κάνει», σημείωσε, όμως «οφείλουμε και οι δύο να είμαστε σοβαροί όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια».
Μολονότι η ΕΕ έθιξε την ένταξη του θέματος της ενέργειας στην συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, που τελεί υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξαγωγές αμερικανικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα προς την Ευρώπη, ο Γκάρντνερ σημείωσε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει άδειες εξαγωγής για μεγαλύτερη ποσότητα στις εισαγωγές της ΕΕ.
Όσον αφορά την άμυνα, ο Γκάρντνερ υπενθύμισε τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι «η ελευθερία έχει ένα τίμημα» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ να μην μειώσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες.
Ο ίδιος απέρριψε την ιδέα ότι μια ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης θα ήταν «περιττή» με το ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζοντας τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Κόσοβο, στο Κέρας της Αφρικής και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, διαβεβαίωσε ότι αυτές βρίσκονται σε ζώνες στις οποίες «οι ΗΠΑ δέχονται ευνοϊκά το γεγονός ότι η ΕΕ παίζει αυτόν τον ρόλο».
«Η δική μας ικανότητα να ενεργήσουμε σε αυτές τις χώρες δεν είναι μεγάλη», σημείωσε.
Τέλος σε ερώτηση που του έγινε για τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου, στις οποίες αναμένεται μια άνοδος των ακραίων κινημάτων, ο Γκάρντνερ σημείωσε ότι δεν θα είναι «εύκολο γι’ αυτούς να υποστηρίξουν τον ίδιο σκοπό». «Το (ευρωπαϊκό) κοινοβούλιο δεν θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό και τα κεντρώα κόμματα θα συσπειρωθούν περισσότερο», σύμφωνα με τον ίδιο.