Στη διαδικασία προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπάρξουν προνόμια για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η χώρα πρέπει να εκπληρώσει τους ίδιους όρους με τις άλλες χώρες της περιοχής, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε, Πέτερ Στάνο.
Η τοποθέτηση του εκπροσώπου ήρθε ως απάντηση στην ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται την άτυπη πρόταση της Κροατίας, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να επιταχυνθεί η πορεία της προς την Ε.Ε., με τέτοιο τρόπο ώστε η χώρα να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και ακολούθως να εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί.
«Η ΕΕ από το 2003 πρότεινε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να γίνει μέλος της Ε.Ε. και η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι. Η διαδικασία διεύρυνσης βασίζεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και σε μεγάλο βαθμό η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι εκείνη που θα αποφασίσει πόσο γρήγορα θα προχωρήσει στην ευρωπαϊκή πορεία», διευκρίνισε ο κ. Στάνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον της Βοσνίας, η διαδικασία αυτή να επιταχυνθεί, αλλά εφόσον η πορεία προς την Ε.Ε. εδραιωθεί υπάρχει σειρά βημάτων: πρώτον συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης, μετά έρχεται η αίτηση για ένταξη, η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αίτηση και στη συνέχεια πιθανή χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Υπενθυμίζουμε, ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν εισήλθε στο στάδιο έναρξης ισχύος της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης, επειδή δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση ‘Σέιντιτς-Φίντσι’ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί κατά προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Στάνο.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Σέιντιτς-Φίντσι συνεπάγεται αλλαγή του Συντάγματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και παροχή της δυνατότητας στα μέλη των εθνικών μειονοτήτων να θέτουν υποψηφιότητα για τα ανώτατα αξιώματα.
Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούστις κατά την παραμονή της στο Σαράγεβο, την περασμένη Παρασκευή, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των αρχών, με βασικό θέμα μια νέα προσέγγιση της Ε.Ε., η οποία θα βοηθούσε στην επίλυση των προβλημάτων της Βοσνίας στην πορεία της προς την Ε.Ε., με την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Η κ. Πούσιτς δήλωσε ότι η Κροατία απέστειλε στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. σχέδιο προτάσεων, με το οποίο ζητείται από την Ε.Ε. να εφαρμόσει προς τη Βοσνία πιο ευέλικτο και ευπροσάρμοστο τρόπο ένταξης, σύμφωνα με τη σημερινή κατάσταση στη χώρα.