Κρίσιμη για τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου έχει καταστήσει τη σημερινή μέρα η φιλολογία εδώ και μέρες γύρω από τη φήμη ότι «αυτά που θα αποκαλυφθούν στις 25 Μαρτίου θα στριμώξουν για τα καλά τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Μία ολόκληρη χώρα περιμένει ουσιαστικά να δει τι περιεχόμενο θα έχει το φημολογούμενο βίντεο που εμφανίζει τον Ερντογάν σε ιδιαίτερες στιγμές με πρώην μοντέλο.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε προεκλογική ομιλία που έκανε χτες στην Τραπεζούντα αναφέρθηκε στις ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις. Εδώ και περίπου δύο μήνες διαρρέουν στο Διαδίκτυο ηχογραφημένες συνομιλίες του Ερντογάν, του γιου του Μπιλάλ, αλλά και συνεργατών του πρωθυπουργού. Από τις συνομιλίες προκύπτουν ζητήματα οικονομικών σκανδάλων, αλλά και παρέμβασης του Τούρκου πρωθυπουργού για μια σειρά θέματα, από την εκλογή πρυτάνεων σε πανεπιστήμια, μέχρι την απομάκρυνση δημοσιογράφων από εφημερίδες και κανάλια.
Αναφερόμενος σε όλα αυτά ο Ερντογάν δήλωσε χθες, «μπαίνουν στο χαρέμι αυτών που κυβερνούν τη χώρα και το χρησιμοποιούν αυτό ως απειλή». Η αναφορά στον όρο «χαρέμι» προκαλεί εντυπώσεις, με δεδομένη τη φημολογία περί βίντεο. Χαρέμι είναι όρος που σχετίζεται μάλλον με Οθωμανούς σουλτάνους, παρά με την περίοδο της Δημοκρατίας της Τουρκίας μετά το 1923.
Απομένουν πέντε μέρες για τις δημοτικές εκλογές οι οποίες όσο ποτέ άλλοτε έχουν πάρει μορφή πολιτικών εκλογών ή δημοψηφίσματος. Οι αρχηγοί των κομμάτων πραγματοποιούν τις προεκλογικής ομιλίες σε ολόκληρη την Τουρκία, ενώ δεν προβάλλονται και τόσο πολύ οι υποψήφιοι δήμαρχοι.
Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος, ο χαρακτήρας δημοψηφίσματος δεν αφορά απλώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά κυρίως το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος των επικρίσεων και των αποκαλύψεων που έχουν για στόχο να πλήξουν το κυβερνών κόμμα, είναι στην ουσία ευθείες βολές εναντίον του Ερντογάν.
Οι εξελίξεις με την αποκάλυψη συνομιλιών αφορούν κυρίως τον Ερντογάν. Τον ίδιο αφορά όμως και η διαδικασία φίμωσης κοινωνικών μέσων, αφού δηλώνει συνεχώς πως εκτός από το «twitter» που έχει ήδη κλείσει, ενδέχεται να κλείσουν και δίκτυα όπως «youtube» και «facebook». Ο ίδιος εισπράττει και τις αντιδράσεις που προκαλούνται λόγο της φίμωσης.
Ίσως ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα των εκλογών της 30ης Μαρτίου είναι το αν αυτές θα σηματοδοτήσουν την απαρχή συγκεκριμένων εξελίξεων εντός των κυβερνώντος κόμματος που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την απόλυτη κυριαρχία του Ερντογάν, αλλά και τις συνέπειες της κυριαρχίας αυτής. Με βάση τον πολιτικό ρεαλισμό πάντως, διαδικασίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της απόλυτης κυριαρχίας του Ερντογάν, θα μπορούσαν να εκδηλωθούν εντός του κυβερνώντος κόμματος, μόνο σε περίπτωση που αποδειχθεί η αρνητική συνέπεια, η οποία θα είναι απλώς η ενδεχόμενη σημαντική κάμψη στην εκλογική δύναμη.