Πολιτική διευθέτηση στην κρίση επιθυμεί το Πεκίνο, τονίζοντας πως οι κυρώσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυσή της. Κίνα και Ρωσία διατηρούν στενούς δεσμούς και έχουν κοινές θέσεις σε πολλά διεθνή διπλωματικά ζητήματα, όπως η κρίση στη Συρία, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ, είναι σημαντικό να βρεθεί μία πολιτική λύση.

«Η Κίνα αντιτίθεται συστηματικά στην εύκολη χρήση των κυρώσεων σε διεθνή ζητήματα ή στη χρήση των κυρώσεων ως απειλή», είπε ο ίδιος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Στην παρούσα κατάσταση, ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα κάνουν βήματα προς αποφυγήν περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης και θα εργαστούν σκληρά για να βρουν έναν τρόπο προς την πολιτική επίλυση της κρίσης. Αυτός είναι ένας θεμελιώδης τρόπος εξόδου από την κρίση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Κιν δεν απάντησε άμεσα. «Καλούμε όλες τις πλευρές στην Ουκρανία να επιλύσουν ειρηνικά το σχετικό ζήτημα εντός ενός εύρυθμου πλαισίου μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και να διαφυλάξουν τα συμφέροντα όλων των πολιτών της Ουκρανίας επαναφέροντας την τάξη το συντομότερο δυνατόν και διατηρώντας την ειρήνη και την σταθερότητα σε αυτή την περιοχή», είπε ο ίδιος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα αναμειχθεί σε αυτό που θεωρεί εσωτερική υπόθεση και ότι σέβεται τις αποφάσεις του ουκρανικού λαού, ενώ θα συνεχίσει να καλλιεργεί «φιλική συνεργασία» με το Κίεβο. Έχει επίσης ανακοινώσει ότι η Κίνα σέβεται την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.