Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε πως είναι «απογοητευμένος» από την αποτυχία της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης, αλλά άδραξε την ευκαιρία να προειδοποιήσει τους Λατινοαμερικανούς κατά της πιθανότητας μίας νίκης των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, τονίζοντας πως αυτό θα έβλαπτε τα συμφέροντα της κοινότητάς τους.

Σε χθεσινή συνέντευξή του σε δημοφιλή ισπανόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό του Λος Άντζελες, ο Ομπάμα τόνισε πως ένοιωσε την ίδια αποκαρδίωση με πολλούς ισπανόφωνους απέναντι στην ανικανότητα του Κογκρέσου να υιοθετήσει αυτήν την μεταρρύθμιση, την οποία υπενθύμισε πως υποστηρίζει από πολλών ετών.

«Αυτό με εξοργίζει, και γνωρίζω πως πολλοί είναι εκείνοι μέσα στην ισπανόφωνη κοινότητα που είναι επίσης εξοργισμένοι. Όμως φρονώ πως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί έγινε αυτό», τόνισε ο Ομπάμα.

«Στη Γερουσία, από δύο ετών, ένας αριθμός από Ρεπουμπλικανούς που κατά το παρελθόν είχαν υποστηρίξει την πλήρη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού, όπως ο Τζον Μακ Κέιν, αποφάσισαν να μην την υποστηρίξουν πλέον», τόνισε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως οι αντίπαλοί του έχουν μία μειοψηφία επαρκή να τροχοπεδήσει τα νομοσχέδια στη Γερουσία.

«Όσο δεν μπορώ να επιτύχω μία συνεργασία με την άλλη πλευρά, εκείνοι που αντιστρατεύονται τη μεταρρύθμιση μπορούν να την εμποδίζουν», τόνισε ο Ομπάμα, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι Λατίνοι θα ψηφίσουν στις εκλογές αυτές, εκδηλώνοντας την αγανάκτησή τους.

«Εάν οι Λατίνοι παραμείνουν σπίτια τους αντί να πουν “θα τιμωρήσουμε τους εχθρούς μας και θα ανταμείψουμε τους φίλους που στέκονται στο πλάι μας στα θέματα που μας αφορούν”, αυτό θα αποβεί σκληρό», προειδοποίησε ο πρόεδρος, ο οποίος διατρέχει απ’ άκρου εις άκρον τις ΗΠΑ για να βελτιώσει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών στις εκλογές.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος «δεν εργάσθηκε αρκετά σκληρά» για να μπορέσει να προωθήσει την μεταρρύθμιση, ο Ομπάμα τόνισε πως «απλώς αυτό δεν είναι αληθές».

«Το λέω αυτό ως Αμερικανός αφρικανικής καταγωγής. Εμείς αγωνισθήκαμε επί δεκαετίες για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες, δεν επιτυγχάνονται από τη μία ημέρα στην άλλη», τόνισε ο Ομπάμα, προτείνοντας υπομονή. «Αντί να τα παρατούμε, θα πρέπει να επιμείνουμε ώστε να γίνει αυτό που θέλουμε», τόνισε.