Για πρώτη φορά στο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, από το Κρατικό Αρχείο της Σλοβενίας, μέρος εγγράφων που αποκαλύπτουν τη δράση, τα μέσα και τις μεθόδους των κομμουνιστικών μυστικών υπηρεσιών – της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Από τις συνολικά 5.000.0000 σελίδες εγγράφων της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (SDV ή UDBA) που καλύπτουν την περίοδο από το 1940 έως το 1990, ένα χρόνο πριν από την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας, χθες δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο 10.000 σελίδες, δήλωσε ο διευθυντής του Κρατικού Αρχείου, Μπόγιαν Τσβέλφαρ.
Το πρώτο μέρος των εγγράφων είναι εκείνα που μπορούν να δημοσιοποιηθούν, επειδή δεν περιέχουν ευαίσθητες ή προσωπικές πληροφορίες.
Πρόσφατα υιοθετήθηκε από τη σλοβενική Βουλή τροποποίηση του νόμου του 2006 με τον οποίο άνοιξαν τα αρχεία. Η τροποποίηση προβλέπει ότι πριν από τη δημοσιοποίηση τα αρχεία πρέπει να εξετάζονται, ώστε να αφαιρούνται στοιχεία που αφορούν προσωπικές πληροφορίες ή ευαίσθητα δεδομένα.
Στα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο περιλαμβάνονται ετήσιες αναφορές, σχέδια δράσης, κανονισμοί, διοικητικές οδηγίες, μέθοδοι παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και ιστορική επισκόπηση του μηχανισμού κρατικής ασφάλειας της περιόδου 1942-1951.
«Με δεδομένο ότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή το Κρατικό Αρχείο θέλει να φέρει το υλικό της πρώην SDV σε εκείνους που ενδιαφέρονται να το μελετήσουν… δημοσιεύοντας το στο διαδίκτυο» είπε ο κ. Τσβέλφαρ.
Τονίζοντας ότι πρόκειται για μικρό, αλλά συμβολικά σημαντικό βήμα προς το άνοιγμα των αρχείων της κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας, ο κ. Τσβέλφαρ εξέφρασε την ελπίδα να δημοσιοποιηθούν περισσότερα έγγραφα.
Η μεταφορά των εγγράφων από γραπτή μορφή και από μικροφίλμ στο ίντερνετ θα επιτρέψει τη διάσωσή τους και θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά ιστορικοί και ερευνητές, υπογράμμισε ο διευθυντής του Κρατικού Αρχείου της Σλοβενίας.
Όπως εξήγησε για την ψηφιοποίηση του αρχείου πρέπει να διασφαλιστεί το ποσό των 500.000 ευρώ και η διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια.
Στη Σλοβενία το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει διαμάχη για το αν θα πρέπει τα αρχεία των πρώην μυστικών υπηρεσιών να ανοίξουν για τους ερευνητές. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση με την τροποποίηση του νόμου που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη Βουλή περιόρισε την πρόσβαση στα έγγραφα.
Το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα συλλέγει υπογραφές για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα υποστηρίζοντας ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα αρχεία.