Οι Σύροι «οσονούπω θα γίνουν οι πλέον πολυάριθμοι πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεπερνώντας σε αριθμό τους Αφγανούς», όπως τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.
Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση για «μία ισχυρή διεθνή στήριξη» των περίπου 2,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και των χωρών που γειτονεύουν με την Συρία (του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, της Αιγύπτου) που τους φιλοξενούν κατά τεράστιους αριθμούς. Κάλεσε τις άλλες χώρες να αναλάβουν το μερίδιό τους σε αυτό το «τεράστιο βάρος».
Κατ’ αναλογία του πληθυσμού της, εξήγησε ο ίδιος, εάν η Γαλλία ήθελε να υποδεχθεί τόσους Σύρους πρόσφυγες όσους ο Λίβανος, θα έπρεπε να δεχθεί στο έδαφός της 15 εκατομμύρια ανθρώπους, η Ρωσία 32 εκατομμύρια ανθρώπους και οι ΗΠΑ 71 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η ανεργία στο Λίβανο ενδέχεται να διπλασιαστεί ως το τέλος του έτους και η συριακή κρίση να κοστίσει στην χώρα συνολικά 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, προέβλεψε ο Γκουτέρες, επικαλούμενος μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Τουρκία, διευκρίνισε ακόμη, έχει ήδη δαπανήσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες και έχει υποδεχθεί 10 φορές περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί. Σε ό,τι αφορά την Ιορδανία, η μαζική συρροή Σύρων προσφύγων της έχει κοστίσει έως σήμερα 1,7 δισεκ. δολάρια.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών πολέμου, για βρουν καταφύγιο κυρίως στο Πακιστάν και στο Ιράν και περίπου 2,55 εκατομμύρια Αφγανοί παραμένουν πρόσφυγες.
Το 2013, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι χρειαζόταν 30.000 θέσεις (σε καταυλισμούς προσφύγων) για την επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων. Τελικά, 18.800 Σύροι πρόσφυγες μπόρεσαν να εγκατασταθούν σε 20 χώρες. Η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από 10.000.
Η σύρραξη στη Συρία, που οδεύει προς τα να μπει στον τέταρτο χρόνο της, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 140.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Σύροι, εκ των οποίων 1,2 εκατ. παιδιά, έχουν καταφύγει κυρίως στις γειτονικές χώρες —935.000 στο Λίβανο, 574.000 στην Ιορδανία, 613.000 στην Τουρκία, 223.000 στο Ιράκ και 134.000 στην Αίγυπτο—, σύμφωνα με την Αρμοστεία.
«Οι γειτονικές χώρες της Συρίας κάνουν τεράστιες θυσίες για να προστατέψουν αυτούς που φεύγουν, συμβάλλοντας με θεμελιώδη τρόπο στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα», συμπέρανε ο Γκουτέρες.