Σχεδόν 2.000 παιδιά από τη Συρία ηλικίας κάτω των 5 ετών που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποσιτισμό αν δεν λάβουν άμεση βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.
«Ο υποσιτισμός είναι μια νέα και σιωπηλή απειλή για τους πρόσφυγες στον Λίβανο», προειδοποίησε η Αναμαρία Λαουρίνι εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια μιας παρουσίασης στη Βηρυτό της έκθεσης αξιολόγησης που διεξήχθη το 2013 για το φαινόμενο αυτό.
Η Λαουρίνι ανέφερε ως αιτίες του φαινομένου «την κακή υγιεινή, την έλλειψη πόσιμου νερού, τις ασθένειες, την έλλειψη εμβολιασμού και την κακή διατροφή των παιδιών» που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο, όπου οι πρόσφυγες από τη Συρία έχουν φτάσει το ένα εκατομμύριο.
Από τα 200.000 παιδιά από τη Συρία ηλικίας κάτω των 5 ετών που ζουν στον Λίβανο σχεδόν τα 2.000 «κινδυνεύουν να πεθάνουν και έχουν ανάγκη άμεσα βοήθεια για να επιβιώσουν», αναφέρει η έκθεση του οργανισμού.
Οι περιοχές του Λιβάνου όπου παρατηρείται περισσότερο το φαινόμενο του υποσιτισμού είναι ο βορράς και η κοιλάδα Μπεκάα, όπου «οι περιπτώσεις οξέος υποσιτισμού» διπλασιάστηκαν από το 2012 ως το 2013.
Σύμφωνα με την έκθεση της Unicef, η κατάσταση «θα μπορούσε να επιδεινωθεί ραγδαία εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του αριθμού των προσφύγων» που καταφεύγουν κάθε χρόνο στον Λίβανο, όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Unicef στον Λίβανο για την υγεία και τη διατροφή, Ζέρουαλ Αζεντίν, τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι τα πιο ευάλωτα, κυρίως «όταν ζουν σε δύσκολες συνθήκες σε καταυλισμούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «επίπεδο έκτακτης ανάγκης» υπάρχει όταν ο οξύς υποσιτισμός πλήττει το 15% των παιδιών, ενώ αυτή τη στιγμή το ποσοστό είναι 6%. Όμως «είναι το πραγματικό ξεκίνημα της κρίσης», υπογράμμισε ο Αζεντίν.
«Σοκάρουν» οι συνθήκες στον καταυλισμό Γιαρμούκ
Στο μεταξύ η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έκανε λόγο σήμερα για «σοκαριστικές» συνθήκες ζωής στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ στη Δαμασκό, ο οποίος πολιορκείται από τον συριακό στρατό εδώ και μήνες.
Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπο Γκράντι ζήτησε να υπάρξει συνεχής πρόσβαση στον καταυλισμό για τη διανομή βοήθειας στους 18.000 Παλαιστίνιους που βρίσκονται παγιδευμένοι εκεί.
«Θα έλεγε κανείς ότι έμοιαζαν με φαντάσματα», είπε ο Γκράντι αναφερόμενος στους εκατοντάδες Παλαιστίνιους που είδε να σπεύδουν σε ένα σημείο διανομής βοήθειας στον καταυλισμό Γιαρμούκ όταν τον επισκέφθηκε χθες Δευτέρα. «Κάποιοι μιλούσαν με δυσκολία. Προσπάθησα να μιλήσω με αρκετούς από αυτούς και όλοι έκαναν λόγο για απόλυτη στέρηση», πρόσθεσε.
«Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν φύγει από τη συνοικία», επεσήμανε ο Γκράντι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό. «Παραμένουν εγκλωβισμένοι, όχι μόνο χωρίς τροφή, φάρμακα και πόσιμο νερό (…) , αλλά ίσως επίσης και με φόβο στην καρδιά εξαιτίας των σφοδρών μαχών».
Η περιοχή του καταυλισμού την οποία επισκέφθηκε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είναι «σαν μια πόλη φάντασμα». «Το εύρος της καταστροφής είναι αδιανόητο», υπογράμμισε ο Γκράντι.
Η UNRWA ζητεί ανθρωπιστική πρόσβαση στο Γιαρμούκ εδώ και μήνες προειδοποιώντας για τις φρικτές συνθήκες ζωής στον καταυλισμό στη νότια Δαμασκό.
Μια συμφωνία επέτρεψε στον οργανισμό να ξεκινήσει τη διανομή βοήθειας στο εσωτερικό του καταυλισμού από τις 18 Ιανουαρίου, όμως η επιχείρηση ανεστάλη στις 8 Φεβρουαρίου και έκτοτε δεν έχει διανεμηθεί σχεδόν καμία βοήθεια.
Ο Γκράντι εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία καλεί όλες τις πλευρές να άρουν άμεσα την πολιορκία των κατοικημένων περιοχών και να επιτρέψουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, να πιέσει υπέρ της διανομής περισσότερης και τακτικής βοήθειας στους κατοίκους του Γιαρμούκ και σε πολλές άλλες πολιορκημένες περιοχές.