Απελευθερώθηκε πριν λίγη ώρα η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και σύμβολο της ουκρανικής εξέγερσης, Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία, η οποία νοσηλευόταν κρατούμενη μέχρι πρότινος στο Χάρκοβο.

Η Τιμοσένκο αποφυλακίστηκε λίγες ώρες αφού η ουκρανική Βουλή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άμεση απελευθέρωσή της.

Τον Νοέμβριο του 2013, η ουκρανική βουλή είχε απορρίψει το αίτημα μεταφοράς της φυλακισμένης για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού σε νοσοκομείο του εξωτερικού, παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης αναμένεται να μεταβεί άμεσα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο όπου θα μιλήσει μπροστα στους χιλιάδες υποστηρικτές της.

Η Γιούλια Τιμοσένκο είναι αρχηγός του κόμματος της πανουκρανικής ένωσης «Πατρίδα» καθώς επίσης και του Μπλοκ Τιμοσένκο. Έγινε η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ουκρανίας από τις 24 Ιανουαρίου ως τις 8 Σεπτεμβρίου του 2005 και ξανά από το Δεκέμβριο του 2007 ως τις 11 Μαρτίου 2010.

Το 2009 έλαβε το χρίσμα από το κόμμα της για τις προεδρικές εκλογές του 2010, στις οποίες ηττήθηκε από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η ίδια όμως δήλωσε πριν λίγους μήνες ότι θα είναι υποψήφια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ακόμα και μέσα από τη φυλακή.
Προτού ανέλθει στην πρωθυπουργία, η Τιμοσένκο διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην Πορτοκαλί Επανάσταση και τα δυτικά ΜΜΕ της έδωσαν το προσωνύμιο της «Ιωάννας της Λωρραίνης της Ουκρανίας».