Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον Ουκρανικό λαό, από το Χάρκοβο όπου έχει καταφύγει, ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα γεγονότα των τελευταίων ωρών ως «πραξικόπημα» και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ότι παραμένει πρόεδρος τη χώρας απαντώντας στην πρόταση της ουκρανικής αντιπολίτευσης, η οποία θα ζητήσει σήμερα τη στήριξη του κοινοβουλίου για μια απόφαση η οποία ζητεί την παραίτηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτε με «γκάνγκστερ» που τρομοκρατούν τη χώρα. Αφού χαρακτήρισε την αντιπολίτευση «γκάνγκστερς», δήλωσε ότι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται πλέον από το  κοινοβούλιο είναι παράνομες.

«Δεν προτίθεμαι να υποβάλλω την παραίτησή μου. Είμαι ένας πρόεδρος που εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες. Δε σκοπεύω να εγκαταλείψω την χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Συνέκρινε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία με εκείνη της Γερμανίας του 1930, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αυτοκίνητό του δέχθηκε πυροβολισμούς στο Κίεβο. «Όμως εγώ δεν φοβάμαι» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Χάρκοβο, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Όσον αφορά στους βουλευτές του κόμματός του που εγκατέλειψαν τις τελευταίες ώρες την κυβέρνηση, ο Γιανούκοβιτς τους χαρακτήρισε «προδότες», που όμως υπέκυψαν σε απειλές και εκβιασμούς της αντιπολίτευσης, φοβούμενοι για την ζωή και τις οικογένειες τους.