Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μια επίθεση με όλμους στα νότια της Βαγδάτης σήμερα, καθώς η βία συνεχίζει να συνταράσσει το Ιράκ, είπαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.
Πέντε όλμοι έπληξαν την πόλη Μουσάγιαμπ, 60 χλμ. νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, η οποία είναι γεμάτη καταστήματα και εστιατόρια που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου το βράδυ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Προχθές Τρίτη είχε εκραγεί ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο στην ίδια πόλη, σε μια σειρά 10 τέτοιων επιθέσεων με δεκάδες νεκρούς σε όλη τη χώρα.
Οι ιρακινές αρχές μοιάζουν να αδυνατούν να περιορίσουν το κύμα των βιαιοτήτων, που χαρακτηρίζονται οι χειρότερες μετά τις διαθρησκευτικές συγκρούσεις της περιόδου 2006-2007 με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Πέραν των σχεδόν καθημερινών επιθέσεων οι δυνάμεις της τάξης είναι αντιμέτωπες από τις αρχές της χρονιάς με αντάρτες οι οποίοι πλέον δεν διστάζουν να καταλαμβάνουν πόλεις ή περιοχές.
Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και αντάρτες από την αρχή της χρονιάς, μετά τους 6.800 που έχασαν τη ζωή τους το 2013, βάσει ενός απολογισμού του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος στηρίζεται σε στοιχεία που ανακοινώνουν οι υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας του Ιράκ.
Η ιρακινή κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα χρηματική αμοιβή σε όποιον συλλαμβάνει ή σκοτώνει οποιονδήποτε ξένο τζιχαντιστή, σε μια ακόμα κίνηση που λέει ότι στόχο έχει να αποκρούσει την κλιμάκωση της βίας, όπως μετέδωσε η ιρακινή δημόσια τηλεόραση.
Μολονότι ειδικοί και ξένοι διπλωμάτες καλούν να υπάρξει πολιτικός διάλογος στο Ιράκ κι υπογραμμίζουν το γεγονός ότι στη βία συμβάλλει η δυσαρέσκεια της μειονότητας των σουνιτών, η κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες, συνεχίζει να τηρεί σκληρή γραμμή, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου.
Το Ιράκ επισκέφθηκε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συζήτησε σχετικά με πωλήσεις όπλων και για τη σύγκρουση στη Συρία με την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Η επίσκεψη του Λαβρόφ, που ακολουθεί εκείνη στην Μόσχα την περασμένη εβδομάδα του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων και νέου ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μοιάζει να σηματοδοτεί μια κλιμάκωση των προσπαθειών της Μόσχας να συνάψει δεσμούς με αραβικές χώρες οι οποίες διατηρούσαν επί σειρά ετών στενή σχέση με την Ουάσινγκτον.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ, ο επικεφαλής της ιρακινής διπλωματίας Χοσιάρ Ζεμπαρί δήλωσε ότι η Ρωσία υποσχέθηκε να «επιταχύνει την διαδικασία της παράδοσης όπλων στις ιρακινές δυνάμεις οι οποίες είναι αντιμέτωπες με ανεξέλεγκτες τρομοκρατικές οργανώσεις» που δρουν στην μεθόριο της Συρίας και του Ιράκ.
Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε στη συζήτηση που είχαν ο Λαβρόφ με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, πρόσθεσε.
Το Ιράκ μοιράζεται εκτεταμένα χερσαία σύνορα με τη Συρία, όπου αντάρτες μάχονται με δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σε μια σύγκρουση η οποία έχει στοιχίσει τα τελευταία τρία χρόνια τη ζωή σε πάνω από 140.000 ανθρώπους.