Την Κυριακή ο ανώτατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Στάφαν ντε Μιστούρα σημείωσε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν έχει στρατιωτική αλλά μόνο διπλωματική λύση. Για το ενδεχόμενο διπλωματικής λύσης υπογράμμισε ότι το τελικό στάδιο οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων είναι και το πιο επικίνδυνο, και προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες πρέπει να αποτελούν μια καθαρά αφγανική προσπάθεια.

Επίσης, ο αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ανέφερε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν επιθυμεί να έχει συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση και απέρριψε την έκφραση ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ο αμερικανός επανέλαβε ωστόσο ότι μια στρατιωτική νίκη δεν θα επιτρέψει να κερδηθεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και ότι ένα «πολιτικό γεγονός οποιουδήποτε είδους θα ήταν απαραίτητο» για να επιτευχθεί ειρήνη.

Ο Χόλμπρουκ προειδοποίησε ωστόσο κατά οποιωνδήποτε ριψοκίνδυνων, κατά την άποψή του, συγκρίσεων μεταξύ της σημερινής κατάστασης στο Αφγανιστάν και πολέμων όπως αυτός στο Βιετνάμ ή στην πρώην Γιουγκοσλαβία γιατί στο Αφγανιστάν «δεν υπάρχει Χο Τσι Μινχ, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Παλαιστινιακή Αρχή. Υπάρχει μια πολύ διασκορπισμένη ομάδα ανθρώπων τους οποίους εμείς ονομάζουμε εχθρό».

«Η ιδέα ειρηνευτικών συνομιλιών, ή διαπραγματεύσεων δεν αντιπροσωπεύει επομένως πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα», επέμεινε.