Περίπου 40 γυναίκες της διεθνούς πολιτικής σκηνής ζήτησαν σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στα σχέδια του Ισραήλ να προσαρτήσει περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή «δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση».
Η κυβέρνηση του Ισραήλ αναμένεται να ανακοινώσει ακόμη και σήμερα την εφαρμογή του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει κυρίως την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της Κοιλάδας του Ιορδάνη.
«Ένα τέτοιο μέτρο θα καταστρέψει μισό αιώνα προσπαθειών για ειρήνη στην περιοχή και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις», προειδοποιούν οι γυναίκες που υπογράφουν το κείμενο, ανάμεσά τους η πρώην πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμί- Ρέι, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κρισιάν Τομπιρά, η Ιρανή δικηγόρος βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Σιρίν Εμπαντί και η πρώην υπουργός της Νότιας Αφρικής Μπάρμπαρα Χόγκαν.
«Λάβαμε επείγουσες εκκλήσεις από Παλαιστίνιες και Ισραηλινές (…) Πρέπει να μας οδηγεί η ανθρωπιά και η αποφασιστικότητα των γενναίων γυναικών που έχουν υποφέρει πολύ από τη σύγκρουση αυτή, όμως αρνούνται να τυφλωθούν από το μίσος. Οι λέξεις τους εκπροσωπούν το μέλλον που έχει ανάγκη η περιοχή», τονίζουν.
«Η προσάρτηση δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Μια αυστηρή διεθνής δέσμευση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και αυτό θα είναι εφικτό μέσω της λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την αποτροπή παράνομων, μονομερών ενεργειών και την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης».
«H προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης θα ήταν “αντίθετη” με τα συμφέροντα του Ισραήλ», λέει ο Τζόνσον
Η προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ θα αποτελούσε «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και θα ήταν ακόμη και «αντίθετη» με τα συμφέροντα του ισραηλινού κράτους, σημειώνει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Ahronot.
Η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει ήδη από σήμερα για την υλοποίηση του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει κυρίως την προσάρτηση από το Ισραήλ των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ», αλλά «ελπίζω βαθύτατα ότι η προσάρτηση δεν θα προχωρήσει», σημειώνει ο Τζόνσον στο άρθρο αυτό στα εβραϊκά το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ισραήλ.
«Ως παλιός φίλος, θαυμαστής και υποστηρικτής του Ισραήλ, φοβάμαι ότι οι προτάσεις αυτές (προσάρτησης) δεν θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση των συνόρων του Ισραήλ και ως εκ τούτου θα αποβούν μακροπρόθεσμα αντίθετες στα συμφέροντα του Ισραήλ», προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρείται φίλα προσκείμενος στον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει πέρυσι φίλο.
«Η προσάρτηση θέτει σε κίνδυνο την επιτυχημένη διαδρομή που έχει κάνει το Ισραήλ για να προσεγγίσει τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο (…) οι εχθροί του Ισραήλ θα επωφεληθούν από την κατάσταση και θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον αυτών που ελπίζουν σε πρόοδο στη Μέση Ανατολή», προσθέτει ο Τζόνσον, χαρακτηρίζοντας μια προσάρτηση «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Διπλωμάτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε δημοσιεύσει στα μέσα Ιουνίου άρθρο στην ίδια εφημερίδα, στο οποίο καταδίκαζε τα σχέδια προσάρτησης και σημείωνε ότι αυτά θα “βάλουν σίγουρα τέλος στις ισραηλινές προσδοκίες για καλύτερες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και τα Εμιράτα”.
«Θέλω μια δίκαιη λύση για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και το μόνο μέσο (για την επίτευξή της) είναι οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η προσάρτηση μπορεί μόνον να μας απομακρύνει από αυτόν τον στόχο», καταλήγει ο Τζόνσον, ευθυγραμμιζόμενος έτσι με τη θέση πολλών Ευρωπαίων ηγετών πάνω στο ευαίσθητο αυτό θέμα.