Τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (28/06) κέρδισε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα, όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% που ήταν απαραίτητο για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου.

Με καταμετρημένο το 87,2% των ψήφων, ο Ντούντα συγκέντρωσε το 45,24%.

Η επανεκλογή του Ντούντα, συμμάχου της κυβέρνησης, είναι κρίσιμης σημασίας, ώστε το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να μπορέσει να εφαρμόσει την κοινωνικά συντηρητική του ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνεται η προστασία της παραδοσιακής οικογένειας και η αποτροπή της εξάπλωσης της «ΛΟΑΤΚΙ νοοτροπίας».

Σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Πολωνίας υπογράμμισε ότι θα προστατεύσει τις κοινωνικά συντηρητικές αξίες, ανάμεσα στις οποίες και η διασφάλιση ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά, σε μια προσπάθεια να πείσει το 7% των ψηφοφόρων που προτίμησε τον ακροδεξιό υποψήφιο Κριστόφ Μπόσακ.

«Έχουμε πολλές κοινές αξίες με τον Κριστόφ Μπόσακ», εξήγησε ο Ντούντα μιλώντας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Θέλουμε να χαίρει σεβασμού η οικογένεια στην Πολωνία, θέλουμε οι παραδοσιακές αρχές να αποτελούν μια ισχυρή ραχοκοκκαλιά στην οποία θα μπορεί να βασίζεται η πολωνική κοινωνία».

Ο Ραφάλ Τρσασκόφσκι, ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας που ανήκει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών (PO), ήρθε δεύτερος συγκεντρώνοντας το 28,92%.

Τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών θα ανακοινωθούν στα μέσα της εβδομάδας.