Τα πάνω κάτω όπως όλα δείχνουν έχει φέρει η απόφαση του εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη, που ασχολείται με τα εγκλήματα στο Κόσοβο το 1998-99, να εισηγηθεί την απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσέλι. Η εν λόγω κίνηση επηρεάζει αρνητικά την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Με βάσει τα εν λόγω δεδομένα θεωρείται πλέον αμφίβολο το αν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στον Λευκό Οίκο των ηγεσιών της Σερβίας και του Κοσόβου που ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο. Ο Χάσιμ Θάτσι την Τετάρτη (24/6) μετά την ανακοίνωση των κατηγοριών, ακύρωσε την μετάβαση του στην Ουάσινγκτον και το Κόσοβο ήταν να εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι.

Σήμερα ωστόσο ο Χότι ανακοίνωσε ότι «εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της χώρας μετά την απαγγελία κατηγοριών από την εισαγγελία του Ειδικού Δικαστηρίου» δεν μπορεί να μεταβεί στην Ουάσινγκτον. Η ανακοίνωση αυτή έγινε από τις Βρυξέλλες όπου ο Χότι συναντάται με την ηγεσία της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την επανεκκίνηση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Το Βελιγράδι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν σχολίασε ακόμη επίσημα τις εξελίξεις και παραμένει άγνωστο αν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει συνομιλητής από το Κόσοβο. Ανεπίσημες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάσκεψη στον Λευκό Οίκο θα αναβληθεί και θα οριστεί νέα ημερομηνία για την πραγματοποίηση της.