Διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων ξεκίνησαν ξανά σήμερα στη Βιέννη οι ΗΠΑ και η Ρωσία, συνομιλίες ωστόσο που κινδυνεύουν με αποτυχία προτού καν αρχίσουν από την επιμονή της Ουάσινγκτον να συμμετάσχει σε αυτές και η Κίνα, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών έφτασαν περίπου στις 08:30 στο παλάτι Νίντερόστεραϊχ όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αυστρίας, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Ο πρεσβευτής Μάρσαλ Μπίλινγκλι, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ζητήματα αφοπλισμού, και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκεϊ Ριαμπκόφ αναμένεται να συζητήσουν για αρκετές ημέρες τη διμερή συνθήκη New Start, την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2010 και λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2012, λίγο μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας του Τραμπ.
Οι όροι της συνθήκης New Start, που περιλαμβάνονται στο γενικότερο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP) του 1968, προβλέπουν τον περιορισμό σε 700 του αριθμού των εκτοξευτήρων πυρηνικών όπλων που μπορούν να διαθέτουν Ρωσία και ΗΠΑ και σε 1.550 τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Η Μόσχα ζητεί την έναρξη συνομιλιών για την ανανέωση της New Start από το τέλος του 2019, όμως η Ουάσινγκτον μέχρι τώρα έθετε ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις τη συμμετοχή και της Κίνας.
«Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η απουσία διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας» είχε εξηγήσει την Παρασκευή μιλώντας στο CBS ο Αμερικανός εκπρόσωπος στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντ. «Το κινεζικό οπλοστάσιο θα διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό φυσικά μας ανησυχεί πολύ» είχε προσθέσει.
«Εκτιμούμε ότι θα ήταν σωστή και λογική η παράταση της New Start, όμως ο κόσμος δεν γυρνά μόνο γύρω από τη συμφωνία αυτή», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο Interfax.
Ρωσία και ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν περισσότερο από το 90% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (Sipri).
Η Κίνα, που θεωρεί ότι το οπλοστάσιό της είναι ακόμη πολύ κατώτερο, αρνείται να συμμετάσχει σε τριμερείς διαπραγματεύσεις, αλλά έχει εμφανιστεί ανοικτή σε συνομιλίες με τη συμμετοχή πολλών χωρών.
«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να μειώσουν δραστικά το οπλοστάσιό τους, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να συμμετάσχουν και άλλες πυρηνικές δυνάμεις σε πολυμερείς συνομιλίες» έγραψε πρόσφατα στο Twitter το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Θα δούμε» αυτή ήταν η απάντηση του Μπίλινγκσλι όταν ρωτήθηκε από το Reuters ποιο περιμένει να είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών κατά την άφιξή του στο παλάτι Νίντερόστεραϊχ.
Ο Ριαμπκοφ ήταν εξίσου επιφυλακτικός: «Ας δούμε, ας δούμε. Είμαστε πάντα αισιόδοξοι» είπε απλώς.
«Κυνική δικαιολογία»
«Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει καμία πρόθεση να παρατείνει τη New Start σε αυτό το στάδιο και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη στάση της Κίνας για τις τριμερείς συνομιλίες ως μια κυνική δικαιολογία» προκειμένου να αποσυρθεί από τη συμφωνία, εκτίμησε ο Ντάριλ Κίμπαλ του αμερικανικού ανεξάρτητου οργανισμού Arms Control Association.
O Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει ήδη αποσύρει τη χώρα του από τρεις διεθνείς συνθήκες για τον αφοπλισμό: τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη συνθήκη INF για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς και τη συνθήκη «Ανοικτών Ουρανών» που προβλέπει την επαλήθευση των στρατιωτικών κινήσεων και τον περιορισμό των εξοπλισμών.
Σύμφωνα με τη Σάνον Κάιλ, διευθύντρια του προγράμματος Πυρηνικού Αφοπλισμού, Ελέγχου Όπλων και μη Διάδοσης του Sipri, «η εποχή των διμερών συμφωνιών ελέγχου των πυρηνικών όπλων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ ενδέχεται να φτάνει στο τέλος της».