Μια Αμερικανίδα, ο πατέρας της οποίας ήταν Εβραίος που του αφαιρέθηκε η γερμανική υπηκοότητα από τους Ναζί το 1938, δεν μπορεί να στερηθεί την απόκτηση ιθαγένειας ως εξώγαμο παιδί, έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αποφάσεις των τοπικών δικαστηρίων ήταν μεροληπτικές εις βάρος της γυναίκας αυτής, η οποία γεννήθηκε το 1967 στις ΗΠΑ από Εβραίο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα, οι οποίοι δεν ήταν παντρεμένοι.
Το Άρθρο 116 (&2) του γερμανικού Συντάγματος αναφέρει ότι οι Γερμανοί, οι οποίοι κατά το διάστημα 1933 -1945 στερήθηκαν την υπηκοότητά τους με πολιτικά, φυλετικά ή θρησκευτικά κριτήρια καθώς και οι απόγονοί τους, μπορούν να επανακτήσουν την υπηκοότητά τους.
Η απόφαση του δικαστηρίου με ημερομηνία 20 Μαΐου έγινε γνωστή σήμερα και αναφέρει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός γάμου από πρώην Γερμανούς πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα στην γερμανική υπηκοότητα.
«Αν ένας νόμος υποχρεώνει το κράτος να χορηγήσει υπηκοότητα, το δικαίωμα αυτό θα πρέπει να ικανοποιείται χωρίς διάκριση εις βάρος εξώγαμων παιδιών», ανακοίνωσε το δικαστήριο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Εβραίοι ακτιβιστές χαρακτήρισαν «ιστορική» την απόφαση.
Ο Νίκολας Κόρτμαν της οργάνωσης Article 116 Exclusions Group δήλωσε ότι (η απόφαση) θα έχει «ευρείες επιπτώσεις για τα δικαιώματα απόκτησης ιθαγένειας των Γερμανών πολιτών που διώχθηκαν υπό τον Εθνικοσοσιαλισμό».
Τον περασμένο χρόνο η Γερμανία εξέδωσε δύο διατάγματα που καθιστούν ευκολότερο για τους ανθρώπους, κυρίως τους Εβραίους, που διέφυγαν από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ λόγω των διωγμών καθώς και για τους απογόνους τους, να επανακτούν την υπηκοότητά τους.
Προηγήθηκε εκστρατεία από απογόνους προσφύγων από την ναζιστική Γερμανία, οι οποίοι είναι οργισμένοι επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους για υπηκοότητα παρά τις συνταγματικές διαβεβαιώσεις.
Με τα διατάγματα του περασμένου χρόνου χαλάρωσαν οι απαιτούμενες συνθήκες για την υπηκοότητα, για παράδειγμα επιτρέποντας σε εκείνους που έχουν Γερμανίδα μητέρα και ξένο πατέρα να επανακτήσουν την υπηκοότητά τους με την προϋπόθεση ότι είναι γεννημένοι πριν από τον Απρίλιο του 1953.
Η νέα δικαστική απόφαση κρίνει ότι και οι πατέρες πρέπει να έχουν δικαίωμα να κληροδοτούν την υπηκοότητα στα παιδιά τους, όχι μόνο οι μητέρες.