Το ιρακινό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα πως οι αρχές της χώρας εκτέλεσαν ένδεκα καταδικασμένους για πράξεις «τρομοκρατίας», μερικές ημέρες αφότου είχαν προχωρήσει σε μια σειρά 26 εκτελέσεων καταδικασμένων.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελέσθηκαν αυτή την εβδομάδα φθάνει συνολικά τους 37, όλοι είναι Ιρακινοί», διευκρίνισε το υπουργείο, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για να επιβληθεί στη χώρα ένα μορατόριο στη θανατική ποινή.
Οι εκτελέσεις στο Ιράκ γίνονται εν γένει δι’ απαγχονισμού και πολλές εκτελέσεις ανακοινώνονται συνολικά με μια μόνο ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Την Κυριακή είχαν εκτελεσθεί 26 άνθρωποι.
Τουλάχιστον 169 άνθρωποι εκτελέσθηκαν το 2013, αριθμός ρεκόρ μετά την αμερικανική εισβολή του 2003, ο οποίος τοποθετεί το Ιράκ στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών που εκτελούν τους περισσότερους καταδικασμένους, μετά από την Κίνα και το Ιράν.
Οι εκτελέσεις αυτές συνεχίζουν να προκαλούν τις επικρίσεις διπλωματών και οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που επισημαίνουν τις δυσλειτουργίες του δικαστικού συστήματος και ορισμένοι υπογραμμίζουν μάλιστα πως τα πρόσωπα που εκτελούνται δεν είναι απαραιτήτως ένοχα για τις πράξεις για τις οποίες καταδικάζονται.
Πρόσφατα, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση στην ιρακινή κυβέρνηση να κηρύξει μορατόριο στη θανατική ποινή, ένα αίτημα που απέρριψε αμέσως και δημοσίως ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, υποστηρίζοντας πως οι ιρακινές αρχές «δεν πιστεύουν ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα κάποιου που σκοτώνει ανθρώπους».