Η Γαλλία κυβέρνηση ανακοίνωσε την άρση, αρχής γενομένης από τη 2α Ιουνίου, ενός μεγάλου μέρους των περιορισμών που επέβαλε στον πληθυσμό, χάρη στη μείωση του ρυθμού μετάδοσης του κορονοϊού, τασσόμενη υπέρ του ανοίγματος σύντομα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

«Η ελευθερία τελικά θα ξαναγίνει ο κανόνας και η απαγόρευση η εξαίρεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ανακοινώνοντας την έναρξη της δεύτερης φάσης του σχεδίου άρσης της καραντίνας στη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ πρώτη από αυτές τις ελευθερίες είναι εκείνη της κυκλοφορίας, καθώς ο περιορισμός των μετακινήσεων σε μια ακτίνα 100 χλμ, που τέθηκε σε ισχύ την 11η Μαϊου, θα αρθεί.

Τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια, που παρέμειναν κλειστά από τα μέσα Μαρτίου, θα μπορέσουν επίσης να ξανανοίξουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, 10 πελάτες το μέγιστο θα μπορούν να καθίσουν ανά τραπέζι, θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ των τραπεζιών ή ακόμα το προσωπικό να φοράει μάσκα, όπως και οι πελάτες, όταν αλλάζουν θέση.

Στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή του, μονάχα οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων αυτών θα μπορούν να ξανανοίξουν.

Τη 2α Ιουνίου, τα μουσεία και τα μνημεία θα επαναλειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια, περιλαμβανομένου του Παρισιού. Εκεί θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Στους δημόσιους χώρους, οι συναθροίσεις παραμένουν περιορισμένες, με τη συμμετοχή το μέγιστο 10 ανθρώπων.

Τη 22α Ιουνίου, αυτά τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν για την τρίτη φάση της άρσης της καραντίνας.

Τι θα ισχύει με την 14ήμερη καραντίνα

Ο Εντουάρ Φιλίπ τάχθηκε, εξάλλου, υπέρ του ανοίγματος των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης από τη 15η Ιουνίου, χωρίς καραντίνα για τους ταξιδιώτες.

«Θα εφαρμόσουμε την αμοιβαιότητα», στην περίπτωση που ορισμένες χώρες επιβάλλουν 14ήμερη καραντίνα στους Γάλλους, προειδοποίησε.

Αναφορικά με τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, η απόφαση πρέπει να ληφθεί συλλογικά, μετά τις 15 Ιουνίου, συμπλήρωσε.

Το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, που έχει κλείσει από την 31η Μαρτίου, θα ξαναξεκινήσει τις εμπορικές πτήσεις από την 26η Ιουνίου.

Επιπλέον, οι παραλίες της Γαλλίας θα ξανανοίξουν για το κοινό τη 2α Ιουνίου, ενώ τα πάρκα και οι δημόσιοι κήποι στο Παρίσι, θα ξανανοίξουν την ίδια ημερομηνία.

Η εφαρμογή για smartphone κινητά, που θα βοηθάει τις γαλλικές αρχές να εντοπίσουν εάν κάποιος έχει εκτεθεί σε φορέα COVID-19 και να τον ειδοποιεί, θα είναι διαθέσιμη από τις 2 Ιουνίου.

Κροατία: Άνοιξαν τα σύνορα για τους τουρίστες από δέκα ευρωπαϊκές χώρες

Ανησυχώντας για τον τουριστικό τομέα της που πλήττεται από την πανδημία της Covid-19, η Κροατία άνοιξε και πάλι από σήμερα τα σύνορά της με δέκα ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στον κατάλογο αυτών των χωρών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Σλοβενία και η Αυστρία. Μεγάλο μέρος των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κροατία, κυρίως τις ακτές της Αδριατικής, προέρχεται από αυτές τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

«Ανοίγουμε για τον τουρισμό» είπε ο Πλένκοβιτς κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώνοντας ότι ανακαλείται η προσωρινή απαγόρευση εισόδου που είχε επιβληθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Το μέτρο αφορά επίσης τους Τσέχους, τους Εσθονούς, τους Ούγγρους, τους Λετονούς, τους Λιθουανούς, τους Πολωνούς και τους Σλοβάκους.

Η Κροατία υποδέχτηκε το 2019 περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το εισόδημα που παράγεται από τον τουρισμό, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της χώρας, μπορεί να μειωθεί κατά 70% φέτος, λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η Κροατία δεν επλήγη ιδιαίτερα από τον νέο κορονοϊό: σε πληθυσμό 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν γύρω στα 2.000 κρούσματα και περίπου 100 θάνατοι. Η κυβέρνηση βασίζεται σε αυτά τα θετικά στοιχεία για να προσελκύσει τουρίστες το καλοκαίρι.

Το άνοιγμα των συνόρων είχε ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου για όλους τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ, όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα ταξίδευαν για επαγγελματικούς λόγους ή ότι διαθέτουν ακίνητη περιουσία ή σκάφος ή έχουν νοικιάσει κατάλυμα στην Κροατία. Πλέον, οι πολίτες των δέκα προαναφερόμενων χωρών δεν θα χρειάζεται να δικαιολογήσουν το ταξίδι τους, όμως είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τα προσωπικά στοιχεία τους σε μια ειδική ιστοσελίδα πριν από την αναχώρησή τους, ώστε να μην αναγκαστούν να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σύνορα.