Έναν χρόνο από την έναρξη της διερεύνησης τυχόν εγκληματικών πράξεων σε σχέση με τη διαβόητη «Υπόθεση Ίμπιζα», το «πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής», που οδήγησε πριν από έναν χρόνο στη μεγαλύτερη μεταπολεμικά κυβερνητική κρίση και σε πρωτόγνωρες πολιτικές ανατροπές στην Αυστρία, η Εισαγγελία της Βιέννης ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες της επιτυχίες.
Έχοντας πλέον διασφαλίσει ολόκληρο το υλικό βίντεο, διάρκειας 12 ωρών, 32 λεπτών και 38 δευτερολέπτων, έδωσε εντολή στην Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία να δημοσιεύσει, σήμερα το μεσημέρι, προς αναζήτησή της, σειρά φωτογραφιών της θεωρούμενης ως «δόλωμα» στην υπόθεση, της υποτιθέμενης επιχειρηματία, ανιψιάς Ρώσου ολιγάρχη, μιας εκ των «πρωταγωνιστών» στη διαβόητη «Υπόθεση Ίμπιζα».
«Κεντρικοί πρωταγωνιστές» της «Υπόθεσης Ίμπιζα» υπήρξαν ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο τότε αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του τότε συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του τότε και νυν ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – και ο τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους.
Σε σχέση με τη φερόμενη εμπλοκή του στην «Υπόθεση Ίμπιζα», η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί ήδη από τις 20 Μαΐου 2019, έρευνα – μεταξύ άλλων – με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, σε βάρος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Όπως αναφερόταν σήμερα, έπειτα από σχετική παραγγελία των δύο Εισαγγελιών, της Εισαγγελίας Οικονομικών και Διαφθοράς και της Εισαγγελίας της Βιέννης, από τους ανακριτές της «Υπόθεσης Ίμπιζα» διενεργούνται συνολικά περισσότερες από 40 έρευνες, ενώ με την υποψία 31 διαφορετικών αδικημάτων έχουν ήδη ληφθεί ποινικά μέτρα στο πλαίσιο πάταξης εγκλήματος.
Τις προηγούμενες 365 ημέρες, καταγράφηκαν 139 εκθέσεις για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα, πραγματοποιήθηκαν 55 έρευνες κατ΄ οίκον, δέκα εθελοντικές παρουσιάσεις στους ανακριτές και 259 τυπικές ανακρίσεις, δόθηκαν πέντε εντολές σύλληψης και υποβλήθηκαν 13 αιτήσεις νομικής συνδρομής, ενώ μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της έρευνας, έχουν κατασχεθεί 34 terabyte δεδομένων.
Οι ανακριτικές αρχές ελπίζουν ότι με τον εντοπισμό της υποτιθέμενης ανιψιάς του ολιγάρχη, έπειτα από τη σημερινή δημοσίευση φωτογραφιών της, θα είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα για το ιστορικό της παραγωγής και της διανομής του βίντεο της «Υπόθεσης Ίμπιζα».
Σε αποσπάσματα του βίντεο, που είχαν δημοσιοποιήσει, στις 17 Μαΐου 2019, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία και υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, δημόσιες συμβάσεις, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στον ίδιο και στο κόμμα του.
Η υπόθεση Ίμπιζα που οδήγησε στην παραίτηση του αντικαγκελάριου Στράχε
Στο βίντεο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συζητούνται οι επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Αυστρία, αλλά και οι δυνατότητες παράκαμψης των νόμιμων οδών για χρηματοδότηση των Ελευθέρων, όπως και η πρόταση του Στράχε για εξαγορά, από την υποτιθέμενη επιχειρηματία, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας Kronen Zeitung για να αυξηθεί η «υπέρ» του ίδιου επιρροή της ενόψει των εκλογών.
Στο βίντεο, που είχε καταγραφεί μυστικά τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα και προφανώς αποτελούσε «παγίδα» για τον τότε αντικαγκελάριο και ακροδεξιό ηγέτη, η υποτιθέμενη επιχειρηματίας δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία, αφήνοντας, ωστόσο, επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται για «μαύρο χρήμα».
Την επομένη της δημοσιοποίησης των αποσπασμάτων του βίντεο με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, ο Στράχε αναγκάστηκε να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του και ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς να προχωρήσει σε καταγγελία της κυβερνητικής συνεργασίας του με τους Ελευθέρους.
Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ανατράπηκε από τη Βουλή η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος, με αυτή την ανατροπή κυβέρνησης να συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Αυστρία .
Οι εξελίξεις κατέστησαν αναγκαία την προκήρυξη από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 29 Σεπτεμβρίου, στις οποίες οδήγησε τη χώρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην αυστριακή ιστορία, η οποία έως τότε διατελούσε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.
Το μήνυμά του στον λαό για να δικαιολογήσει την «καταστροφική» του εικόνα
Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαΐου 2019, την επομένη της δημοσιοποίησης του βίντεο της «Υπόθεσης Ίμπιζα».
Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του μπροστά στις κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε χρησιμοποιήσει μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να «εξηγήσει» την «καταστροφική», όπως είχε πει, εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος είχε εκτοξεύσει κατηγορίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις για «διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, και για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών», ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε «ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη».
Ο επί μία δεκαπενταετία πρώην αρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι πέρυσι τον Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, διαγράφηκε οριστικά στις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου ως μέλος από τους Ελευθέρους.
Αιτία, δεν υπήρξε, για το Κόμμα των Ελευθέρων, η ίδια η φερόμενη άμεση ανάμιξη του Στράχε στην «Υπόθεση Ίμπιζα», αλλά «η επιζήμια συμπεριφορά του απέναντι στο κόμμα», έπειτα και από μία σειρά οικονομικών σκανδάλων από μέρους του και κατηγοριών του από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε βάρος των Ελευθέρων.