Μολονότι τα επίσημα στοιχεία μιλούν για μόλις 80.000, εκτιμήσεις ειδικών ανεβάζουν τον αριθμό των ανασφάλιστων στη Γερμανία σε εκατοντάδες χιλιάδες. Γι΄ αυτούς η πανδημία του κορονοϊού, όπως μεταδίδει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle είναι ιδιαίτερα απειλητική.
«Γιατί να μην μπορώ να πάω στο γιατρό όπως οι Γερμανοί; Γιατί ως πολίτης της ΕΕ δεν έχω πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» διερωτάται η Άνκε Ανγκελόβα. Η 65χρονη Βουλγάρα ζει εδώ και μερικά χρόνια στη Γερμανία. Με εξαιρετικά βαρύ ιατρικό ιστορικό όμως οι τελευταίοι μήνες της πανδημίας έχουν γίνει για την ίδια ακόμη πιο εξαντλητικοί και επικίνδυνοι.
Μοναδική της ελπίδα, ειδικά αυτό το διάστημα, είναι οι Γιατροί του Κόσμου. Η οργάνωση αρωγής φροντίζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Γερμανία που δεν έχουν ασφάλιση υγείας.
Αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο
Η Άνκε Ανγκελόβα πάσχει από διαβήτη και pemphigus vulgaris. Η κοινή πέμφιγα είναι μια ομάδα σπάνιων αυτοάνοσων νοσημάτων που προσβάλλουν το δέρμα και τους βλεννογόνους.
«Δεν πάω πουθενά», όπως λέει. Προς το παρόν μένει στο σπίτι μιας φίλης της η οποία έχει λάβει όμως ειδοποίηση έξωσης. Έτσι και η ίδια κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο. Και αυτό με υποκείμενα νοσήματα εν καιρώ πανδημίας. «Αυτό απλώς θα τη σκότωνε» λέει ο Σεβάτ Κάρα από τους Γιατρούς του Κόσμου.
Η πικρή και δραματική ανθρώπινη αυτή ιστορία ξεκινά από ένα χωριό στην ανατολική Βουλγαρία. Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή αποφάσισε πριν από οκτώ χρόνια να μεταναστεύσει στο Μόναχο μαζί με τον γιο, τη νύφη και τα δυο εγγόνια της. Ωστόσο στη Γερμανία δεν βρήκε αυτό που ήλπιζε. Κάθε άλλο. Δεν κατάφερε να βρει ούτε δουλειά, ούτε σπίτι να μείνει. Έτσι διανυκτερεύει σε φίλους και γνωστούς, στο αυτοκίνητο, ακόμη και στο δρόμο. Για να καλύψει τις καθημερινές της ανάγκες αναγκάζεται να ζητιανεύει. Στην απόλυτη αυτή ένδεια ήρθαν να προστεθούν και τα βαριά χτυπήματα της μοίρας. Δυο χρόνια μετά την άφιξή τους στη Γερμανία αρρώστησε ο γιος της και πέθανε.
Δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες οι ανασφάλιστοι;
Για την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη η Άνκε Ανγκελόβα απευθύνεται στις δωρεάν υπηρεσίες των Γιατρών του Κόσμου. Μέχρι στιγμής η οργάνωση αρωγής καλύπτει όλες τις ανάγκες της. Η οργάνωση αρωγής πληρώνει τα έξι διαφορετικά φάρμακα που χρειάζεται καθημερινά, οργανώνει τις επισκέψεις σε γιατρούς που την εξετάζουν δωρεάν και, εφόσον χρειάζεται, και την περίθαλψή της σε νοσοκομεία. Την ίδια ώρα οι Γιατροί του Κόσμου επιχειρούν να εντάξουν την ασθενή στο γερμανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το 2016 η Γερμανία μετρούσε σχεδόν 80.000 ανασφάλιστους. Ειδικοί εκτιμούν ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων χωρίς ασφάλιση υγείας είναι πολλαπλάσιος. Ο καθηγητής Ιατρικού Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ-Έσσεν Γύργκεν Βάζεν κάνει λόγο για εξαψήφιο αριθμό ανασφάλιστων στη Γερμανία. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και άλλες πεντακόσιες χιλιάδες έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι που δεν έχουν νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα.