Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, δυσκόλεψε τους μετανάστες που επιχειρούσαν να βρουν κρυψώνα σε κάποιο φορτηγό στη Γαλλία με την ελπίδα να διασχίσουν έτσι τη Μάγχη και να βρεθούν από το Καλαί στο Ντόβερ, της Βρετανίας.
Έτσι, ολοένα και περισσότεροι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποπειρώνται να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας τη Μάγχη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Παρατηρούμε αυξανόμενο αριθμό νέων που διασχίζουν τη Μάγχη για να ζητήσουν άσυλο στη Βρετανία» δήλωσε ο Ρότζερ Γκόου επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της κομητείας Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, όπου βρίσκεται το Ντόβερ, το βασικό λιμάνι εισόδου στη Βρετανία από την Ευρώπη.
Πριν ένα χρόνο η κομητεία φρόντιζε 230 με 250 νεαρούς μετανάστες, ο αριθμός τώρα έχει σχεδόν διπλασιαστεί και πλησιάζει τους 470, εξήγησε, με νέες αφίξεις να καταγράφονται συνεχώς.
Οι απόπειρες των μεταναστών να φτάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία μέσω της Μάγχης έχουν αυξηθεί μετά το 2018, παρά τον κίνδυνο από την πυκνή κυκλοφορία πλοίων, τα ισχυρά ρεύματα και τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού. Το 2019, 2.758 μετανάστες διασώθηκαν από τις γαλλικές και τις βρετανικές αρχές, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το γαλλικό λιμενικό.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει ενισχύσει την τάση αυτή, με τη μείωση της κυκλοφορίας των μεγάλων φορτηγών πλοίων να ωθεί ολοένα και περισσότερους μετανάστες να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια.
«Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τους νέους αυτούς να περνούν με φορτηγά» επεσήμανε ο Γκόου. Όμως πλέον «με τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, τη μείωση των μεταφορών, φτάνουν στη χώρα με βάρκες».
Χίλιοι μετά την έναρξη του lockdown
Τουλάχιστον χίλιοι μετανάστες έφτασαν στη Βρετανία με μικρά πλοιάρια μετά την έναρξη του lockdown στις 23 Μαρτίου, σύμφωνα με τον απολογισμό το βρετανικό πρακτορείο PA, με τουλάχιστον 145 αφίξεις να καταγράφονται μόνο στις 8 Μαΐου.
Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 230 απόπειρες διάπλου από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης της Γαλλίας, εκ των οποίων οι 76 τον Απρίλιο.
«Ο νέος παράγοντας μετά το lockdown είναι οι καιρικές συνθήκες που είναι πολύ πιο ευνοϊκές για τον διάπλου, με ήρεμες νύκτες και λίγη ομίχλη. Ξαφνικά το ποσοστό επιτυχίας αυξήθηκε περνώντας από το 60% στο 80%, κάτι που προσελκύει και τους μετανάστες στο Καλαί» εξήγησε ο Φρανσουά Γκενόκ αντιπρόεδρος της ένωσης Auberge des migrants.
Εξάλλου «με το lockdown οι παραλίες είχαν κλείσει και οι μετανάστες επωφελήθηκαν έμμεσα από το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι των παράκτιων περιοχών που συνήθως ενημέρωναν τις αρχές για τις απόπειρες διάπλου από τους μετανάστες δεν μπορούσαν να το κάνουν πια» δήλωσε πηγή από τη γαλλική αστυνομία.
Για τον Γκόου, οι νέοι που φτάνουν τώρα είναι συνήθως αγόρια 16 και 17 ετών, στην πλειονότητά τους Ιρακινοί, Ιρανοί και Αφγανοί.
Η κομητεία του πρέπει να τους δέχεται σεβόμενη όμως τα μέτρα κοινωνικής απόστασης για να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση της covid-19, κάτι που αυξάνει την οικονομική πίεση, εξηγεί.
Η κομητεία είχε μέχρι πρότινος μόνο ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών, αλλά τώρα έχουν φτάσει τα τρία. Εκτός από τους 469 ανήλικους, η κομητεία έχει αναλάβει τη στήριξη 932 νέων μεταναστών ηλικίας 18 με 25 ετών, τους οποίους έχει εγκαταλείψει το σύστημα.
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την ευημερία των ασυνόδευτων παιδιών και προσφέρει χρηματοδότηση στις τοπικές αρχές, περιλαμβανομένου του Κεντ».
Πέρυσι η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 418 προσώπων για αδικήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση και 111 διακινητές καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Από την αρχή του έτους περισσότεροι από δέκα διακινητές έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί.