Υπό τον τίτλο «Η Αθήνα στο τιμόνι της Ευρώπης» η βελγική εφημερίδα Le Soir αναφέρεται εκτενώς στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «η χώρα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να επαναβεβαιώσει τη νομιμοποίηση της». «Πάντα υπό διεθνή βοήθεια», σημειώνει η εφημερίδα, «η Ελλάδα θα καθοδηγήσει το έργο των Συμβουλίων των Ευρωπαίων Υπουργών για έξι μήνες».
«Τόσο ως οδηγός όσο και ως αιτούσα βοήθεια για τη μείωση του χρέους, η Αθήνα θα πρέπει να κάνει λεπτούς ελιγμούς» τονίζει η εφημερίδα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «όλα φαίνονταν έτοιμα για να υποδεχθεί η Ελλάδα με ηρεμία τις 14 υπουργικές συνεδριάσεις και τις 120 συναντήσεις που θα γίνουν στο έδαφός της κατά την προεδρία της . Αλλά οι βολές με καλάσνικοφ από αγνώστους τη νύχτα της Δευτέρας 30 Δεκεμβρίου ενάντια στην οικία του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα έχουν αυξήσει την ένταση». Σημειώνει ωστόσο ότι ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Κωνσταντίνος Κούτρας, ήταν καθησυχαστικός: «Αυτό που συνέβη στην πρεσβεία [Σημ: ενν. την πρεσβευτική κατοικία] θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα και η αντίδρασή μας υπήρξε υποδειγματική. Η ασφάλεια των φιλοξενούμενων μας θα είναι πλήρως εξασφαλισμένη» είπε.
Συνεχίζοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι η τραπεζική ένωση, η καταπολέμηση της ανεργίας, η ανάπτυξη, η θαλάσσια πολιτική και η εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής είναι οι στόχοι που έχουν καθοριστεί. Πολλοί, ωστόσο, αναρωτιούνται πώς η Ελλάδα – σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της – θα αναλάβει το ρόλο του καπετάνιου στο πλοίο και να αποδειχθεί σταθερή όταν είναι απαραίτητο. «Ήμασταν το πειραματόζωο της Ευρώπης κατά τα τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου έχουμε αποκτήσει μια ιδιαίτερη τεχνογνωσία, ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων», τονίζει ο Κωνσταντίνος Κούτρας, συμπληρώνοντας: «Εναπόκειται σε εμάς να ακουστούμε, αλλά οι φιλικές επισκέψεις κατά τους τελευταίους μήνες αρκετών Ευρωπαίων απεσταλμένων αποτελούν ένα θετικό σημάδι».
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται τέλος ένα δημοσιογραφικό πορτρέτο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δε θα μπορούσε αναμφίβολα να φανταστεί μια λιγότερο ευνοϊκή συγκυρία για την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, μέχρι τον προσεχή Ιούλιο. Η πιο αδύναμη χώρα στην ΕΕ, υπό χρηματοδοτική και συνεπώς πολιτική εποπτεία, καλείται να οδηγήσει τις εργασίες της Ένωσης και να ξεπεράσει το σκόπελο των ευρωπαϊκών εκλογών το Μάιο, όταν όλοι φοβούνται ιστορική επίδοση των ευρωσκεπτικιστικών και ευρωφοβικών κομμάτων.
Πρόκειται για μια πρόκληση που είναι πιθανόν να μην δυσαρεστήσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει αποδείξει
στην πολιτική του σταδιοδρομία ότι δεν φοβάται να μείνει μόνος εναντίον όλων, ή σχεδόν όλων. Ο ίδιος, νεαρός Υπουργός Εξωτερικών στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ξεκίνησε την κρίση με την πΓΔΜ, στην οποία η Ελλάδα αρνείται το όνομά της. Ο Σαμαράς δεν απέφυγε τη διαμάχη ούτε όταν, αφού επέστρεψε στην αντιπολίτευση μετά την έναρξη της ελληνικής κρίσης, ανέλαβε εξαίφνης την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος και επιτέθηκε στο πρώτο σχέδιο διάσωσης της χώρας που επέβαλε η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, πριν επιδοθεί σε αγώνα επιβολής της λιτότητας από τη στιγμή που κέρδισε τις εκλογές».