Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες Τρίτη ότι δεν θα προβάλει καμιά αντίρρηση στα σχέδια της Βενεζουέλας να αποκτήσει πυρηνικά εργοστάσια για ειρηνικούς, ενεργειακούς σκοπούς, μερικές ημέρες αφότου το Καράκας και η Μόσχα συνήψαν σχετική συμφωνία.
«Δεν έχουμε κανένα κίνητρο ούτε συμφέρον να αυξήσουμε τις τριβές μεταξύ της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ, πάντως νομίζουμε ότι η Βενεζουέλα χρειάζεται να ενεργήσει με υπευθυνότητα», είπε ο Ομπάμα σε ισπανόφωνα ΜΜΕ στο Λευκό Οίκο.
«Η θέση μας είναι ότι η Βενεζουέλα έχει δικαίωμα να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ως χώρα που έχει κυρώσει τη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, το Καράκας έχει παράλληλα υποχρέωση να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά υλικά για να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες συνήψε την Παρασκευή συμφωνία στη Μόσχα με τη Ρωσία, η οποία θα κατασκευάσει και θα θέσει σε λειτουργία το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Οι σχέσεις Καράκας-Μόσχας –ο Τσάβες έχει συνάψει συμφωνίες με τη Ρωσία για αγορές όπλων αξίας τεσσάρων δις δολαρίων, ενώ έχει υποσχεθεί να της παραχωρήσει περισσότερες ποσότητες πετρελαίου από τα κοιτάσματα της Βενεζουέλας– παρακολουθούνται στενά από την Ουάσινγκτον.
Κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην Ουάσινγκτον ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε σχετικά με τη συμφωνία με τη Βενεζουέλα ότι η ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου ίσως ανησυχήσει «ορισμένες χώρες». «Δεν ξέρω εάν κανείς πρόκειται να ανατριχιάσει. Ο πρόεδρος Τσάβες είπε ότι θα υπάρξουν χώρες που θα έχουν διάφορες αντιδράσεις. Αλλά θέλω να πω ότι οι προθέσεις μας είναι ξεκάθαρες και έντιμες», δήλωσε.
Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ή το κόστος της κατασκευής του εργοστασίου. Ο Μεντβιέντεφ πάντως σημείωσε ότι η εξασφάλιση ενέργειας από διάφορες πηγές αποτελεί προτεραιότητα ακόμα και για μια χώρα που διαθέτει μεγάλο πλούτο σε ενεργειακούς πόρους, όπως είναι η Βενεζουέλα.