Η ισπανική κυβέρνηση όρισε τον οδικό χάρτη της «σταδιακής» άρσης της καραντίνας στη χώρα, η οποία θα εφαρμοστεί σε τέσσερις «φάσεις», έως τα «τέλη Ιουνίου», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η φάση της αποκλιμάκωσης προς τη νέα κανονικότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έξι εβδομάδες» και «θέλουμε η μέγιστη διάρκεια να είναι οκτώ εβδομάδων για όλη την ισπανική επικράτεια», εξήγησε ο Σάντσεθ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με τα διαφορετικά στάδια, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Η διαδικασία άρσης των αυστηρών μέτρων θα ξεκινήσει την 4η Μαΐου και θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή σε συνάρτηση με παράγοντες, όπως τον ρυθμό διασποράς του ιού, τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες θα συμμορφώνονται με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο Σάντσεθ εξήγησε ότι η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε να μην ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη χαλάρωση της καραντίνας, προκειμένου να μην χάσει τις όποιες προθεσμίες λόγω της ρευστής κατάστασης.

Η μικρή χαλάρωση της γενικής καραντίνας της χώρας, της αυστηρότερης που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, άρχισε την Κυριακή, καθώς επετράπη στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγαίνουν έξω για βόλτα και θα συνεχιστεί και την επόμενη Κυριακή με τη δυνατότητα για τους πολίτες να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες μόνοι τους ή να κάνουν βόλτα με άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Μόλις η «φάση 0», την οποία διανύει ήδη η Ισπανία, σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ολοκληρωθεί, τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι πολιτιστικοί χώροι θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά σταδιακά, τηρώντας τους αυστηρούς περιορισμούς της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν έως τον Σεπτέμβριο με εξαίρεση τα προγράμματα επανεκπαίδευσης ή τις δραστηριότητες για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, των οποίων και οι δύο γονείς δεν μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία, εξήγησε ο Σάντσεθ.

Έως το τέλος της όλης διαδικασίας, δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους Ισπανούς παρά μόνο στην περιφέρειά τους, ενώ η χρήση μάσκας θα «συστήνεται ιδιαίτερα», ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπλήρωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

«Μοναδικός στόχος» αυτού του σχεδίου είναι «η επανεκκίνηση της Ισπανίας προστατεύοντας την υγεία και τη ζωή των Ισπανών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Με 23.882 νεκρούς, η Ισπανία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορονοϊού, που δείχνει να επιβραδύνεται αφού έφθασε στην κορύφωσή της στις αρχές Απριλίου.

Αίγυπτος: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων

Τα περισσότερα κρούσματα αλλά και θύματα σε ημερήσια βάση κατέγραψε η Αίγυπτος το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με 260 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα συνολικά κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα 5.042.

Παράλληλα, με 22 νέους θανάτους από επιπλοκές της νόσου COVID-19, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανήλθε σε 359.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αυξήσει τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα από τον φονικό ιό στη χώρα.

Παράταση στη μη εργάσιμη περίοδο στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παρέτεινε σήμερα την μη εργάσιμη περίοδο για την Ρωσία ώστε να περιορισθεί η διασπορά του νέου κορονοϊού, έως τις 11 Μαϊου, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει προτάσεις για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς των περιορισμών από τις 12 Μαΐου.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και του κυβερνήτες των περιφερειών, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονοϊού θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά καθώς όπως είπε η κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει επέλθει ακόμη.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τον επιχειρηματικό κόσμο να προετοιμάσουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ευρείας κλίμακας για την στήριξη της οικονομίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα είπε ότι αυτό πρέπει να γίνει «σε σχέση με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση», επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρξει ολική άρση των περιορισμών καθώς «η χώρα έχει ενώπιον να διανύσει ένα σύνθετο και δύσκολο δρόμο»

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να παρακολουθεί ανελλιπώς την κατάσταση σε σχέση με την πανδημία του νέου κορονοϊού σε όλη την επικράτεια, αναπροσαρμόζοντας διαρκώς τα σχέδια του, λαμβάνοντας υπόψιν το ότι η κατάσταση αλλάζει καθημερινά. Τέλος πρότεινε η 28η Απριλίου να καθιερωθεί ως Ημέρα των εργαζομένων των Πρώτων Βοηθειών.

Περίπου 200 εργαζόμενοι σε σφαγείο της Γερμανίας βρέθηκαν θετικοί

Περίπου 200 Ρουμάνοι εργαζόμενοι σε ένα σφαγείο της δυτικής Γερμανίας βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό και τέθηκαν σε καραντίνα, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Συνολικά, περίπου 300 εργαζόμενοι αυτής της επιχείρησης που βρίσκεται στο Μπίρκενφελντ της Ρηνανίας-Παλατινάτου έχουν βρεθεί θετικοί. Από αυτούς, οι 200 είναι Ρουμάνοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας. Στο σφαγείο δουλεύουν 700 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 500 κατάγονται από τη Ρουμανία.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι προσβληθέντες παρουσιάζουν μόνο ελαφρά συμπτώματα ή είναι τελείως ασυμπτωματικοί.

Πολλοί από τους περίπου 300.000 εποχιακούς εργάτες που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο στη Γερμανία, κυρίως για να εργαστούν σε αγροκτήματα, είναι Ρουμάνοι. Παρ’ ότι έκλεισαν τα σύνορα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid-19, επιτράπηκε σε αυτούς τους εποχιακούς εργάτες να ταξιδέψουν στη Γερμανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο διευκρίνισε ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό δεν είναι εποχιακοί εργάτες αλλά δουλεύουν για υπεργολάβους που συνεργάζονται με το συγκεκριμένο γερμανικό σφαγείο.