Ο επαναπατρισμός των πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό έχει γίνει εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού προτεραιότητα για τα κράτη.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, περισσότεροι από 240.000 πολίτες επέστρεψαν στην πατρίδα τους με έκτακτες πτήσεις.
Σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο πιλότος Χόλγκερ Φέλντμπεργκ διηγείται την περιπέτεια της πτήσης στη Νέα Ζηλανδία.
35 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνει στο κόκπιτ ο Φέλντμπεργκ. Αλλά αυτό που έζησε στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στα τέλη Μαρτίου, ήταν κάτι μοναδικό. Ποτέ άλλοτε δεν είχε δει τόσους πολλούς συμπατριώτες του να μπαίνουν στο αεροπλάνο. Ποτέ προηγουμένως δεν είχε προσγειώσει το Boeing 747 στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες δεν εξυπηρετεί καν πτήσεις της Lufthansa.
Γι’ αυτό τα στοιχεία του αεροδρομίου δεν είχαν καταχωρηθεί στο αεροσκάφος και ο Χόλγκερ Φέλντμπεργκ αναγκάστηκε να προσανατολιστεί με τη βοήθεια του παλιού, καλού χάρτη… «Σκεπτόμαστε μήπως θα ήταν επικίνδυνο να εμπιστευθούμε αποκλειστικά τον χάρτη κατά την προσγείωση, αλλά από την άλλη πλευρά, γιατί όχι; Πάντα έτσι πετούσαμε τα παλαιότερα χρόνια…», λέει ο Γερμανός πιλότος.
Περισσότεροι από 240.000 Γερμανοί έχουν γυρίσει στην πατρίδα τους από τότε που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού. Όπως λέει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην εφημερίδα Bild, υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 έχουν παραμείνει εκτός συνόρων. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στο Πακιστάν, όπου οι διεθνείς πτήσεις έχουν σταματήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Οι γερμανικές αρχές έχουν οργανώσει μέχρι στιγμής δύο πτήσεις, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν.
Ασυνήθιστη αλληλεγγύη ανάμεσα στους επιβάτες
Στο αεροπλάνο μπαίνει η Ρικάρντα, μία φοιτήτρια 21 χρονών. Είχε έρθει στο Ώκλαντ στις αρχές Μαρτίου, μαζί με μια φίλη της, για να επισκεφθεί μία οικογένεια που παλαιότερα την είχε φιλοξενήσει ως γκουβερνάντα (au pair).
Τις προηγούμενες μέρες ο κορονοϊός έφθασε στη Νέα Ζηλανδία και οι οικοδεσπότες της εξήγησαν διακριτικά ότι μάλλον θα ήταν καλύτερα να επιστρέψει στη Γερμανία.
Έτσι η Ρικάρντα απευθύνθηκε στη γερμανική πρεσβεία και λίγο πριν τα μεσάνυχτα την ειδοποίησαν ότι μπορεί να αναχωρήσει την επόμενη μέρα, αρκεί να βρίσκεται στο αεροδρόμιο από τις πέντε το πρωί.
Είναι μία ξεχωριστή πτήση, με μία έντονη αίσθηση εγκαρδιότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των επιβατών, πριν καν μπουν στο αεροπλάνο. «Στο γκέιτ, λίγο πριν φύγουμε, είχε έρθει μια οικογένεια που είχε μαζί της πολύ φαγητό και άρχισε να το μοιράζει σε όλους τους επιβάτες», λέει η Ρικάρντα.
Όσο για τον πιλότο Χόλγκερ Φέλντμπεργκ, που ήταν και πάλι στις επάλξεις, λέει ότι «ήταν μια ιδιαίτερη αίσθηση. Αισθανόσουν μία ξεχωριστή ευτυχία να είσαι στο πηδάλιο, μεγαλύτερη από αυτή που αισθάνεσαι πάντα σε αυτή τη δουλειά». Οι διαδικασίες έγιναν με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατία, ακόμη και οι κάρτες επιβίβασης ήταν γραμμένες με το χέρι.
«Πιο γεμάτο από ποτέ» το αεροπλάνο
Το πλήρωμα προσπαθεί όσο μπορεί, λέει ο Φέλντμπεργκ, να κάνει χώρο για όλους τους επιβάτες. Οικογένειες παίρνουν τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Στις θέσεις του πληρώματος κάθονται κάποιοι νεαροί.
Μετά από μία ενδιάμεση προσγείωση στο Τόκιο ορισμένοι από τους επιβάτες της πρώτης θέσης αλλάζουν κάθισμα για να διευκολύνουν άλλους επιβάτες. «Ούτε στη Λίμα, ούτε στο Ώκλαντ υπήρχε κανείς που δεν κατάφερε τελικά να επιβιβαστεί. Ξαναπεράσαμε από όλες τις θέσεις πριν απογειωθούμε από το Ώκλαντ και είδαμε ότι το αεροπλάνο ήταν πιο γεμάτο από ποτέ». Ποιες εντυπώσεις έχουν αποκομίσει όμως οι επιβάτες από τον πιλότο τους;
«Μιλούσε μαζί μας πολύ περισσότερο απ’ όσο συνηθίζεται», λέει η Ρικάρντα. «Μετά την προσγείωση στο Τόκιο μας έλεγε ότι βλέπει ήδη το καινούργιο πλήρωμα να πλησιάζει, νόμιζες ότι ξέρεις κι εσύ για την πτήση όλα όσα ξέρει το πλήρωμα…».
Στο Τόκιο το πλήρωμα αλλάζει, ο Χόλγκερ Φέλντμπεργκ αποχωρεί και ο καινούργιος πιλότος αναλαμβάνει να πιλοτάρει το Boeing 747 μέχρι τη Φρανκφούρτη. Αυτές τις μέρες ο Χόλγκερ Φέλντμπεργκ απολαμβάνει σύντομες διακοπές. Αλλά πολύ σύντομα, λέει, θα βρίσκεται και πάλι σε εγρήγορση για την επόμενη αποστολή. Μόλις τον ειδοποιήσουν, μπαίνει αμέσως στο κόκπιτ.