Σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα ολοένα και συχνότερα κρούσματα κορονοϊού σε μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ προς χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Αϊτή, με πολλούς να κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι εξάγει τον ιό σε φτωχότερες χώρες που έχουν καταγράψει λιγότερα κρούσματα και οι οποίες θα βρεθούν στο χείλος της καταστροφής σε περίπτωση μεγάλης εξάπλωσης της επιδημίας.
Έφτασε χθες στην Αϊτή πτήση από τις ΗΠΑ που μετέφερε 129 Αϊτινούς, ανάμεσά τους και ανήλικους, οι οποίοι απελάθηκαν από τις αμερικανικές αρχές μερικές ημέρες αφού τρεις απελαθέντες που έφτασαν στη χώρα με άλλη πτήση βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Αϊτής, ο Ίσραελ Τζάκι Καντάβε, δήλωσε ότι η χώρα του έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να κάνουν διαγνωστικά τεστ για την covid-19 σε όλους τους μετανάστες που πρόκειται να απελάσουν, όμως η αμερικανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να διενεργεί τεστ μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα.
Η Αϊτή, η πιο φτωχή χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, έχει περιορισμένες ικανότητες διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και θέτει όλους τους απελαθέντες μετανάστες που επιστρέφουν στη χώρα σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Όμως η ασφάλεια στους χώρους που διαμένουν δεν είναι αυστηρή, με έναν από τους τρεις απελαθέντες που βρέθηκε θετικός στον ιό το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να έχει φύγει.
Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζοζέφ Ζουτέ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι απελαθέντες έχουν δικαίωμα να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αν και η κυβέρνηση έχει θέσει τόσο αυστηρούς όρους για τους υπόλοιπους Αϊτινούς που θέλουν να επιστρέψουν που είναι δύσκολο να πληρούνται.
Βάσει των νέων κανόνων που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, όσοι επιστρέφουν πρέπει να παρουσιάσουν αποδεικτικό ότι έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για την covid-19, το οποίο ήταν αρνητικό, και να πληρώσουν για να παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες σε ένα από τα δύο ξενοδοχεία που έχει ορίσει η κυβέρνηση στο Πορτ-ο-Πρενς.
Μέχρι στιγμής η Αϊτή έχει 72 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 5 θανάτους από τον κορονοϊό. Όμως οι απελάσεις από τις ΗΠΑ και η επιστροφή χιλιάδων Αϊτινών που εργάζονταν στην Δομινικανή Δημοκρατία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην περιοχή, ενδέχεται να αλλάξουν σύντομα την κατάσταση.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ένα μεγάλο ξέσπασμα της επιδημίας θα είναι καταστροφικό για την Αϊτή, το σύστημα υγείας της οποίας είναι ήδη στα πρόθυρα κατάρρευσης. Εξάλλου η χώρα διαθέτει 100 αναπνευστήρες για 11 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ οι υγειονομικές υποδομές είναι σε άσχημη κατάσταση, με το νερό να είναι σπάνιο και τον πληθυσμό να ζει σε συνθήκες συνωστισμού.
Περισσότερα τεστ
Μετά τις πολλές επικρίσεις που δέχθηκαν οι ΗΠΑ, η υπηρεσία αρμόδια για τους μετανάστες (ICE) ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να της διατίθενται 2.000 τεστ τον μήνα από την κυβέρνηση ώστε να μπορεί να διενεργεί τεστ σε όσους πρόκειται να απελαθούν, όπως δήλωσε αξιωματούχος, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι η υπηρεσία είναι απίθανο να έχει επαρκή τεστ για όλους όσοι πρόκειται να απελαθούν και άρα θα πρέπει να επιλέγει σε ποιους θα τα κάνει.
Εκτός από την Αϊτή και η Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, ο Ισημερινός και η Τζαμάικα έχουν ζητήσει τη διενέργεια αυτών των τεστ στους μετανάστες.
Μάλιστα η Γουατεμάλα έχει προειδοποιήσει ότι θα πάψει να δέχεται τους απελαθέντες από τις ΗΠΑ, αφού δεκάδες μετανάστες που επέστρεψαν στη χώρα βρέθηκαν θετικοί στην covid-19.
Μέχρι χθες Πέμπτη τουλάχιστον 85 απελαθέντες μετανάστες από τη Γουατεμάλα είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αλεχάντρο Γιαματέι, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο όλων των κρουσμάτων στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αμερικής.
Ο Γιαματέι είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η χώρα του δεν θα δέχεται πίσω μετανάστες, αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βεβαιώσουν ότι αυτοί είναι υγιείς. Όμως αργά χθες Πέμπτη η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι πτήση που μεταφέρει απελαθέντες, ανάμεσά τους και ασυνόδευτους ανήλικους, θα μπορέσει να προσγειωθεί σήμερα στη χώρα.
Περισσότεροι από 250 μετανάστες που κρατούνται στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί θετικοί στην covid-19. Όμως μόνο 425 διαγνωστικά τεστ έχουν γίνει στους συνολικά 32.000 κρατούμενους μετανάστες, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της ICE. Δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν επίσης βρεθεί θετικοί στον ιό, πρόσθεσε η ίδια.