Ένα στα τρία νοικοκυριά στη Βρετανία δήλωσε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια κρατική βοήθεια τους επόμενους τρεις μήνες για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού.
Αυτό έδειξε έρευνα που αποκαλύπτει την αυξανόμενη απαισιοδοξία των πολιτών για την αγορά εργασίας και την οικονομία της χώρας.
Το ινστιτούτο ερευνών Kantar ανακοίνωσε ότι το 44% όσων εργάζονται πιστεύει ότι η θέση εργασίας του είναι λιγότερο ασφαλής σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2011 οπότε ξεκίνησε να πραγματοποιείται η έρευνα.
Η εμπιστοσύνη στην ευρωστία της βρετανικής οικονομίας έχει επίσης σημειώσει μεγάλη πτώση από τον Μάρτιο οπότε ξεκίνησε το lockdown στη χώρα, με το 65% των ερωτηθέντων να απαντά ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με 12 μήνες νωρίτερα.
Το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR) της Βρετανίας έχει ανακοινώσει ότι το ΑΕΠ της χώρας ενδέχεται να μειωθεί κατά 35% την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου και 2 εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν την εργασία τους λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας covid-19.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έχει πακέτο διάσωσης της οικονομίας ύψους περίπου 460 δισεκ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η καταβολή έως και του 80% του κόστους των μισθών ώστε να περιοριστούν οι απολύσεις και η διασφάλιση έως και του 80% των τραπεζικών δανείων μικρών επιχειρήσεων.
Η βρετανική κοινή γνώμη στηρίζει την παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς το 84% των ερωτηθέντων δήλωσε είτε ότι συμφωνεί είτε ότι συμφωνεί πολύ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση ανεξαρτήτως κόστους.
Έξι στους δέκα δήλωσαν ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κρίση του κορονοϊού αρκετά ή πολύ καλά, ένα γεγονός που έχει αυξήσει και τη δημοτικότητα των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο 54%, άνοδο τεσσάρων μονάδων από τον Μάρτιο. Μόνο τρεις στους δέκα εκτίμησαν ότι ο Τζόνσον χειρίζεται την κατάσταση αρκετά ή πολύ άσχημα.