Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η καραντίνα με αρκετούς πολίτες να τη χαρακτηρίζουν «τυραννία», την ώρα που γιατροί και ειδικοί προειδοποιούν ότι η βιαστική άρση της καραντίνας ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή.
Στις ΗΠΑ οι νεκροί από τον κορονοϊό είναι πλέον 42.518.
Με τις υγειονομικές αρχές και πολλούς κυβερνήτες πολιτειών να προειδοποιούν ότι χρειάζεται να διενεργηθούν πολλά περισσότερα τεστ προτού ξανανοίξει η αμερικανική οικονομία, η πολιτεία της Νέας Υόρκης ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα τεστ αντισωμάτων στον γενικό πληθυσμό για να ελέγξει την έκθεσή του στην covid-19.
Την ίδια ώρα επιστήμονες άρχισαν να διενεργούν τεστ αντισωμάτων σε μια ολόκληρη πόλη κοντά στο Σαν Φρανσίκο, ενώ ευρύτερη λήψη δειγμάτων στην κομητεία του Λος Άντζελες έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό SARS-CoV-2 είναι 40 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Παρόλα αυτά τουλάχιστον τρεις κυβερνήτες προχώρησαν στη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο στις πολιτείες τους.
Στη Νότια Καρολίνα ο Χένρι ΜακΜάστερ, Ρεπουμπλικάνος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο επιτρέπει στα καταστήματα λιανικής και τα πολυκαταστήματα να ανοίξουν από σήμερα, με περιορισμό στον αριθμό των πελατών που επιτρέπονται σε αυτά.
Στο Κολοράντο ο Τζάρεντ Πόλις, Δημοκρατικός, δήλωσε ότι θα επιτρέψει να ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα φροντίδας παιδιών και τα μεσιτικά γραφεία από την επόμενη εβδομάδα.
Στη Τζόρτζια, όπου χθες Δευτέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 1.200 νέα κρούσματα και άνοδος των θανάτων, ο κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ, Ρεπουμπλικάνος, ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή θα ανοίξουν γυμναστήρια, κομμωτήρια, κέντρα μασάζ, μπόουλινγκ και τατουάζ, ενώ από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν κινηματογράφοι και εστιατόρια.
Η καραντίνα που έχει επιβληθεί στις περισσότερες πολιτείες αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων έχουν στραγγαλίσει την αμερικανική οικονομία και έχουν στείλει στο ταμείο ανεργίας 22 εκατομμύρια Αμερικανούς, ένα επίπεδο ανεργίας που η χώρα δεν έχει ξαναδεί μετά την ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Η οικονομική ζημιά έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και πολλοί είναι αυτοί που τις τελευταίες ημέρες ζητούν τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης, κυρίως αφού το ποσοστό των νοσηλειών λόγω της covid-19 μοιάζει να επιπεδοποιείται, όπως και άλλοι δείκτες της μόλυνσης αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.
Στην Πενσιλβάνια, όπου ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τομ Γουλφ έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο του τοπικού κοινοβουλίου το οποίο προβλέπει την επανέναρξη κάποιων επιχειρήσεων, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές, κάποιοι μέσα από τα αυτοκίνητά τους, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της πολιτείας Χάρισμπεργκ.
Κυνισμός εναντίον φόβου
Πολλοί διαδηλωτές φαίνεται να αμφισβητούν το πραγματικό εύρος της πανδημίας, κατηγορώντας τους πολιτικούς ηγέτες ότι υπερβάλουν.
«Όλες οι προβλέψεις ήταν λανθασμένες, όμως εξακολουθούν να λένε στους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι και στις επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές. Αυτό δεν είναι καραντίνα, είναι τυραννία» κατήγγειλε ο 61χρονος οδηγός φορτηγών Μαρκ Κούπερ.
Άλλοι εξηγούν ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να σωθούν ζωές.
Η Γιέτα Τίμοθι, που συμμετείχε σε αντιδιαδήλωση στο Χάρισμπεργκ, δήλωσε ότι στον οίκο ευγηρίας όπου εργάζεται έχει πεθάνει μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
«Πεθαίνουν καθημερινά. Απλώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμβαίνει αυτό, ότι θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά» κατήγγειλε η 43χρονη νοσηλεύτρια.
Διαδηλώσεις με αίτημα την άρση της καραντίνας πραγματοποιήθηκαν χθες στο Πίτσμπεργκ και την πρωτεύουσα της πολιτείας Κονέκτικατ, το Χάρτφορντ.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες και σε άλλες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν, η Βιρτζίνια, το Μέριλαντ, η Ουάσινγκτον και το Κολοράντο με τη συμμετοχή πολλών υποστηρικτών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Εκφράζοντας τη στήριξή του προς τους διαδηλωτές, ο Τραμπ επιτέθηκε εναντίον Δημοκρατικών κυβερνητών μέσω αναρτήσεών του στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι το έχουν παρακάνει με την καραντίνα.
Μία από τις κυβερνήτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τραμπ, η Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν, δήλωσε ότι απηύθυνε έκκληση στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με πολλούς κυβερνήτες χθες Δευτέρα ώστε ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι να μιλήσουν υπέρ των μέτρων κοινωνικής απόστασης.
Η Γουίτμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πενς, που ηγείται της αντίδρασης των ΗΠΑ στην επιδημία, δεσμεύθηκε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης να το πράξει.
Προειδοποιήσεις για επανεμφάνιση
Γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον περιορισμό της επιδημίας προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δεύτερο κύμα της covid-19, ακόμη πιο θανατηφόρο, αν χαλαρώσουν πορόωρα τους περιορισμούς.
Στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων, 778.000, αλλά και περισσότεροι από 42.300 θάνατοι, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Ο δρ Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, δήλωσε στο ABC News ότι δεν θα υπάρξει πραγματική οικονομική ανάκαμψη μέχρι οι αρχές να θέσουν υπό έλεγχο τον ιό και ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων. «Θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αυτό είναι το πρόβλημα» τόνισε.