Η Συρία είναι αντιμέτωπη με «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες», προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, ενώ ανακοίνωσε την επέκταση των επιχειρήσεών του στη χώρα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το WFP, που έχει την έδρα του στη Ρώμη, σημείωσε ότι θα προσφέρει τρόφιμα σε 4,25 εκατομμύρια Σύρους την επόμενη χρονιά –αριθμός που τον Νοέμβριο είχε αγγίξει τα 3,4 εκατομμύρια– καθώς και σε 2,9 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες.
Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών του θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,4 δισεκατομμύριο ευρώ).
«Αυτή είναι η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες, καθώς καθημερινά όλο και περισσότεροι Σύροι βυθίζονται στον λιμό», δήλωσε ο Μουχάναντ Χάντι, που συντονίζει τις επιχειρήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Συρία.
Σύμφωνα με το WFP, σχεδόν 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία χρειάζονται «άμεση, ζωτικής σημασίας διατροφική βοήθεια». Η υπηρεσία δεσμεύθηκε ότι θα επικεντρωθεί στην αποτροπή του υποσιτισμού στα παιδιά, προσφέροντας συμπληρώματα διατροφής σε 240.000 παιδιά, ηλικίας 6 με 23 μηνών.
Εξάλλου στον Λίβανο ένας κάτοικος στους πέντε είναι πρόσφυγας από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), προσθέτοντας ότι στη χώρα έχει βρει καταφύγιο περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η UNHCR, ο αριθμός των σύρων προσφύγων που έχουν καταγραφεί στον Λίβανο έχει φτάσει τους 842.000, στους οποίους προστίθενται 52.000 Παλαιστίνιοι οι οποίοι επίσης έχουν φύγει από τη Συρία από την αρχή του πολέμου τον Μάρτιο του 2011.
Το κόστος από τη συριακή κρίση για τον Λίβανο θα φτάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια (5,4 δισεκατομμύρια ευρώ) στο τέλος του 2014, σημείωσε η UNHCR επικαλούμενη μια εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Ένας στους πέντε κατοίκους του Λιβάνου είναι πρόσφυγας», δηλαδή το 20% του πληθυσμού της χώρας που ανέρχεται στα 4,2 εκατομμύρια κατοίκους, επεσήμανε η Ύπατη Αρμοστεία.
Η εισροή των μεταναστών έχει αρνητικές επιπτώσεις σε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο Λιβανέζους, πολλοί εκ των οποίων φιλοξενούν κάποιον πρόσφυγα.
Η χώρα φιλοξενεί «το 36% του συνόλου των σύρων προσφύγων που βρίσκονται στη περιοχή», συνέχισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 72% των προσφυγών έχουν ανάγκη «συνεχούς ανθρωπιστικής βοήθειας», και το 30% εξ αυτών δεν ζει σε κανονικό κατάλυμα, αλλά σε σκηνές, εργοτάξια, γκαράζ, υπό κατασκευή κτίρια.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σύροι πρόσφυγες σε ξένες χώρες θα φτάσουν τα 4,1 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2014, σε σχέση με 2,4 εκατομμύρια που είναι τώρα.