Το ραδιενεργό υλικό που εκλάπη την περασμένη εβδομάδα στο Μεξικό, ανακτήθηκε και τοποθετήθηκε σε ασφαλές μέρος, όπως ανακοίνωσε αργά χθες η εθνική Επιτροπή Ασφαλείας του Μεξικού.

Το υλικό αυτό βρισκόταν πάνω σε ένα φορτηγό που μετέφερε χρησιμοποιημένο ιατρικό υλικό από το νοσοκομείο της Τιχουάνα (βορειοδυτικό Μεξικό) και το οποίο προοριζόταν για το κέντρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων του Μακίχκο, στην πολιτεία του Μεξικού.

Το φορτηγό εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Χιπόχτλα του κεντρικού Μεξικού και το ραδιενεργό υλικό βρέθηκε σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.

Η ανάκτηση του υλικού αυτού έγινε με τη βοήθεια εξειδικευμένου ρομπότ.

Το ραδιενεργό υλικό περιείχε 60 γραμμάρια κοβαλτίου-60 και οι εμπειρογνώμονες χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν ειδικό εξοπλισμό για να προστατευτούν από την ακτινοβολία.

Περίπου 100 αστυνομικοί δημιούργησαν μια περίμετρο ασφαλείας 2 χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή στην οποία βρέθηκε το κλεμμένο ραδιενεργό υλικό στο Χιπόξτλα, μια πόλη 40.000 κατοίκων 70 χλμ από την πρωτεύουσα.

Τέσσερις ύποπτοι για την κλοπή του φορτηγού που μετέφερε το ραδιενεργό υλικό και ένας ακόμα, ο οποίος κατηγορείται ότι το αγόρασε, συνελήφθησαν από τις αρχές.

Έξι άνδρες νοσηλεύθηκαν στην Πατσούκα, πρωτεύουσα της Πολιτείας Χιντάλγκο, με συμπτώματα όπως εμετοί, ναυτία και ζαλάδες. Ανάμεσά τους ένας 16χρονος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος.