Το Ισραήλ , η Ιορδανία και οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν στην Ουάσιγκτον να προχωρήσουν σε ένα γιγαντιαίο έργο ζωτικής σημασίας που θα κάνει το νερό διαθέσιμο στους πληθυσμούς και των τριών πλευρών ενώ θα συμβάλει στην καταπολέμηση της υδάτινης συρρίκνωσης της Νεκράς Θάλασσας. Σε μια περιοχή με ελάχιστη οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ του Ισραήλ και των αράβων γειτόνων του, η συμφωνία αποτελεί «ορόσημο της περιφερειακής συνεργασίας» ανέφερε μετά τη συμφωνία η Παγκόσμια Τράπεζα.
Το έργο κόστος άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων θα μεταφέρει νερό από την Ερυθρά προς τη Νεκρά Θάλασσα, την αλμυρή λίμνη που βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, εξηγεί το ΑΜΠΕ. Ένα εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στην πόλη Άκαμπα στις ακτές της Ιορδανίας στην Ερυθρά, θα κάνει αφαλάτωση του θαλασσινού νερού το οποίο θα είναι έτοιμο για χρήση τόσο στην Ιορδανία όσο και στις κοντινές ισραηλινές περιοχές. Η μονάδα αφαλάτωσης αναμένεται να παρέχει περισσότερο από 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως σε λογικές τιμές, σύμφωνα με δηλώσεις Ιορδανών αξιωματούχων.
Η άλμη που θα απομένει από τη διαδικασία αφαλάτωσης θα διοχετευθεί μέσω αγωγού 180 χιλιόμετρα βόρεια προς τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία απειλείται με συρρίκνωση των νερών της, ειδικά αφότου η ροή του ποταμού Ιορδάνη έχει εκτραπεί για να ενισχύσει την γεωργία τόσο των Ισραηλινών όσο και της Ιορδανίας. Η Νεκρά Θάλασσα έχει ήδη πτώση της στάθμης της κατά 1 μέτρο σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ θα αυξήσει τις πωλήσεις του νερού στην Παλαιστινιακή Αρχή και θα απελευθερώσει επίσης περισσότερο νερό από τη λίμνη Τιβεριάδα για χρήση στην Ιορδανία.
Ιορδανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν το έργο ως «ζωτικής σημασίας» για την ενθάρρυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και της καταπολέμησης της ανεργίας. Η Ιορδανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παροχή νερού διότι η ζήτηση έχει αυξηθεί κοντά στο 20% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν λόγω της εισροής πάνω από μισό εκατομμύριο προσφύγων από τη Συρία.
Ο Ιορδανός υπουργός Υδάτων και Άρδευσης Χαζέμ αλ- Νάσερ δήλωσε ότι η συμφωνία συμβάλλει ώστε η Ιορδανία να επιτύχει τους στόχους της για την εξασφάλιση «οικονομικής ανάπτυξης για τους πολίτες της και εξασφάλιση της ειρήνης». Ιορδανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι η συμφωνία εξασφαλίζει για τους Παλαιστίνιους το “φυσικό και πολιτικό δικαίωμα” σε πόσιμο νερό, περίπου 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
Ορισμένες πάντως περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται στο μεγαλόπνοο προγραμματιζόμενο έργο καθώς ο αντίκτυπος του στην οικολογία της περιοχής είναι αβέβαιος.