Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της παρουσίας της συριακής αντιπολίτευσης στην ειρηνευτική διάσκεψη του ΟΗΕ που θα λάβει χώρα στις 22 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο Ζορζ Σάμπρα, επικεφαλής της κύριας συνιστώσας της αντιπολίτευσης, του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου, η απόφαση θα ληφθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Τουρκία.

«Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συνασπισμού στα μέσα Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη», είπε.

Ο Συνασπισμός Συριακής Αντιπολίτευσης είχε ανακοινώσει στις 22 Νοεμβρίου ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για τη συμμετοχή του στην ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2. Ωστόσο, είχε απαιτήσει η διάσκεψη να διεξαχθεί στη βάση της «πλήρους μεταβίβασης της εξουσίας» και υπό τον όρο ότι «ο Μπασάρ αλ Ασαντ και όσοι έχουν λερώσει τα χέρια τους με συριακό αίμα να μην διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στη μεταβατική περίοδο και στο μέλλον της Συρίας».

Όμως, το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε στις 4 Δεκεμβρίου μέσω του υπουργού Ενημέρωσης Ομραν αλ-Ζόχμπι ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ θα πρέπει να ηγηθεί της μεταβατικής περιόδου στη χώρα.

Ο Ζορζ Σάμπρα εξέφρασε αμφιβολίες και για την ίδια την διεξαγωγή της ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2.

«Κανείς δεν θα τολμήσει να πάει στη Γενεύη χωρίς να συμβουλευτεί τις δυνάμεις του εσωτερικού που έχουν την πραγματική ισχύ», είπε αναφερόμενος στις δυνάμεις των ανταρτών που πολεμούν, αρνούνται κάθε συμβιβασμό και κατηγορούν τη συριακή αντιπολίτευση ότι είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα.